Αλβανία: Οι ελληνικές αρχές καθυστερούν στην εξιχνίαση φόνων με θύματα Αλβανούς

Αλβανία: Οι ελληνικές αρχές καθυστερούν στην εξιχνίαση φόνων με θύματα Αλβανούς Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των δολοφονιών με θύματα Αλβανούς. 

Με ανακοίνωσή του, το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία και την αγανάκτησή του για τη «σειρά δολοφονιών Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα». 

«Το ΥΠΕΞ καταδικάζει δριμύτατα το φόντο του εξτρεμισμού και της γλώσσας μίσους που συνόδευσε αυτά τα περιστατικά στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κύκλων για να θίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συμβάλουν στη γειτονική χώρα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αλβανίας

«Το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα ότι χθες το βράδυ στις 4.12. 2018, στην περιοχή Καβάλας βρέθηκε νεκρός ο Αλβανός υπήκοος Μάριος Ισάκ, γεννηθείς στις 31.7.2000 στην Καβάλα Ελλάδος.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την απώλεια της ζωής του Αλβανού νεαρού και εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του. Η πρεσβεία της Αλβανίας είναι σε επαφή με την οικογένεια του θύματος για προσφορά της απαιτούμενης βοήθειας. Πρόκειται για την 4η δολοφονία Αλβανού πολίτη εντός δύο εβδομάδων.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για τη σειρά δολοφονιών Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες και ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη με τις οικογένειες τους.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του αγανάκτηση για την απώλεια τη ζωής συμπατριωτών μας, και αυτή γίνεται πιο βαθιά από τις καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών από τις ελληνικές αρχές.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει δριμύτατα το φόντο του εξτρεμισμού και της γλώσσας μίσους που συνόδευσε αυτά τα περιστατικά στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κύκλων για να θίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συμβάλουν στη γειτονική χώρα.

Δεν δεχόμαστε κατ΄ ουδένα τρόπο να συνηθίσουμε ούτε με τις ξενόφοβες εκκλήσεις τους στους διαύλους επικοινωνίας, ούτε και με την παθητική και εθνικιστική παράσταση του θύματος κάποιου απ΄ αυτούς, που δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας αισθάνονται τις πιέσεις μιας ακήρυκτης εκστρατείας μίσους και βίας, το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δέσμευση του αλβανικού κράτους να παράσχει στα θύματα της βίας και στις οικογένειές τους, την απαιτούμενη νομική και χρηματική βοήθεια για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, ως μέλη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, μελετά και συμβάλει επί δεκαετίες στην Ελλάδα».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Το κράτος δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά»

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές. Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες», προσθέτει.

«Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Τι απαντά η αστυνομία

«Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί», απαντά η ΕΛ.ΑΣ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM