Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Ο καταδικασμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την εποχή που η δράση της εγκληματικής οργάνωσης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Από το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο παρέμενε αφού είχε νοσήσει με covid το 2022, στο σπίτι του, βρίσκεται -μετά την αποφυλάκισή του- ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο καταδικασμένος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, αναμένει να πάρει στα χέρια του το αποφυλακιστήριο, ενώ εντός της ημέρας θα έχει την βεβαίωση ότι έχει απολυθεί με όρους, από τις φυλακές Δομοκού, κατάστημα κράτησης που είχε οριστεί από το δικαστήριο.

Ο καταδικασμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν βρισκόταν στην φυλακή, καθώς το τελευταίο διάστημα παρέμενε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων υγείας που έχει επικαλεστεί ότι υπέστη. Ο Μιχαλολιάκος είχε εισαχθεί από τις φυλακές Δομοκού τον Μάρτιο του 2022 σε ΜΕΘ λόγω covid και είχε νοσηλευθεί επί πολλές ημέρες. Ακολούθως, είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στους Αγίους Αναργύρους, από όπου, πλέον, πήρε τον δρόμο για την οικία του.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος όρθιος, πλάι στα έδρανα / Eurokinissi

Πώς αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Η υπό όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από την φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στην δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου, οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από φασιστικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, που συμμετείχε ως αρχηγός ο Νίκος Μιχαλολιάκος / Eurokinissi

Ο νόμος που ελήφθη υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, ορίζει ότι σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ' όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.  Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ' όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ο) έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Αν ο κατάδικος εργάζεται, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται ως επιπλέον μισή ημέρα εκτιόμενης ποινής. Αν για τους κατάδικους αυτούς προκύπτει από άλλες διατάξεις ευνοϊκότερος υπολογισμός, εφαρμόζονται εκείνες».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από φασιστικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, που συμμετείχε ως αρχηγός ο Νίκος Μιχαλολιάκος / Eurokinissi

Το συμβούλιο της Λαμίας έλαβε υπόψη του τα εξής δεδομένα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες. Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032. Το 1/3ο της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023.

Το δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι την σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9μήνες και 8 ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Από το κέντρο αποκατάστασης, στο σπίτι του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Νίκος Μιχαλολιάκος, Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

Να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ' όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν την θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM