Την στρατηγική θέση της χώρας αναφέρει ως το πλεονέκτημα της Ελλάδας στις συνομιλίες με τους δανειστές της, το πρακτορείο Bloomberg. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ενώ ο Α. Τσίπρας επικεντρώνεται σε οικονομικά επιχειρήματα, η στρατηγική θέση της Ελλάδας θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις.
Επισημαίνεται ότι με όσα συμβαίνουν πέριξ της λεκάνης της Μεσογείου η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο, αυξάνεται ενώ στο πρακτορείο μιλάει και ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος αναφέρει ότι μια «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη περιοχή θα ήταν «μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».
Στο δημοσίευμα τονίζεται δε ότι η διπλωματική προσπάθεια που οδήγησε σε συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία στηρίχθηκε από τις πολύ πιο φιλικές ανταλλαγές Τσίπρα-Πούτιν και έδειξε στη Γερμανία ότι η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερα να χάσει από τα 195 δισεκ. του σχεδίου διάσωσης.
Αφού γίνεται αναφορά στα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα καις την αμερικανική βάση στη Σούδα, στη συνέχεια ο πρώην υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, τονίζει ότι «ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη», προσθέτοντας, επίσης, ότι «αυτό αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει ο κ. Τσίπρας».
Σημειώνεται επίσης ότι «ο κ. Πούτιν… φλερτάρει με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι μαζί της» και το δημοσίευμα καταλήγει με το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Πούτιν στον Τσίπρα, «προσφέροντας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ έφτασαν μία ημέρα αργότερα με την υπενθύμιση της "μεγάλης ευθύνης" προς τον νέο πρωθυπουργό».
σχόλια