Σε υποθέσεις που αφορούν κακοποίηση ανηλίκων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός σχολίασε την την υφ’ όρων απόλυση, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «αυτό που πρέπει να προβληματίσει από εδώ και πέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ορισμένες περιπτώσεις είτε ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων είτε εγκληματικών προσωπικοτήτων. Έχουμε, παραδείγματος χάρη, έναν κατά συρροή δολοφόνο, έχει νόημα ο κατά συρροή δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή, έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες, θα τον βγάλουμε από την φυλακή;».
Αναφερόμενος σε αδικήματα παιδοφιλίας, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «οι παιδόφιλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται».
Όπως υποστήριξε, «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν η άποψη του για την μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε «η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή και καθώς ανοίγει στο δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και σκέψεις και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε σχετικά με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού και αν θα έλεγε «ναι» σε ένα τέτοιο μέτρο, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δύσκολο και από πλευράς δικαιωμάτων, πολλά θέματα. Αυτό προσέξτε για να το πούμε συνολικά συνδέεται με τη συζήτησή μας την προηγούμενη, δηλαδή αν θέλεις να τον βγάζεις από την φυλακή ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, αυτές οι νομοθεσίες επιβάλλουν τον χημικό ευνουχισμό. Δηλαδή τι του τι λένε του παραβάτη: Εμείς θεωρούμε ότι θα το ξανακάνεις, αφού θα το ξανακάνεις δεν σε βγάζω από τη φυλακή.
Αν είναι να μην τον ξανακάνεις, να συναινέσεις εσύ στον χημικό σου ευνουχισμό προκειμένου να σε βγάλω από τη φυλακή».
Τότε, ο δημοσιογράφος Θάνος Σιαφάκας του αποκρίθηκε: «Εσείς απ’ ότι κατάλαβα στην περίπτωση της συναίνεσης λέτε ναι».
Ο κ. Βορίδης είπε: «Ουσιαστικά αυτό που σας περιέγραψα είναι μια μορφή ποινικής συνδιαλλαγής. Οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι στην ποινική συνδιαλλαγή».
Όπως εξήγησε, σε χώρες του εξωτερικού, στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από την φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου» ανέφερε.
Ερωτηθείς εκ νέου αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».