Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Την παραπάνω δήλωση έκανε στη παρουσίαση του βιβλίου Σελίδες Κατοχής του Σπύρου Κουζινόπουλου. Ύστερα από πολυετή έρευνα, ο συγγραφέας παρουσιάζει συγκλονιστικές μαρτυρίες, αδημοσίευτα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να φωτίσει πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.
«Διατρέχοντας το πόνημα του Κουζινόπουλου, μπορεί κανείς να αισθανθεί δέος για τις ψηφίδες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία υπέστησαν απίστευτα δεινά. Είναι μια σημαντική προσφορά στον αγώνα του σήμερα και είναι οργανικά δεμένο με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτά που έζησε στην κατοχή», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση που γίνεται και θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα σε σχέση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφορά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή και το ρόλο των Βαλκανίων στην ΕΕ. Άρα η Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, είναι σημαντικό να ξέρει την ιστορία της όλο και καλύτερα. Μόνο αν κανείς στέκεται στα πόδια του ως χώρα, ως λαός, ως κράτος, ως πόλη και έχει την αυτογνωσία της διαδρομής μπορεί πραγματικά να επιχειρήσει ή να διεκδικήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή».
Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ότι «ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα» και κατέθεσε φωτοτυπία μεγάλης αφίσας, που έχει στο γραφείο του στη Βουλή, την οποία είχαν ξεκολλήσει αντιστασιακοί και απλοί άνθρωποι από κολώνα της ΔΕΗ: είναι η διαταγή για τον τουφεκισμό των 37, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με εντολή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Ηλίας Νικολακόπουλος τόνισε ότι «η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα ήταν κυρίως επικεντρωμένη στο αντάρτικο στα βουνά. Αργήσαμε αρκετά να ασχοληθούμε με την αντίσταση στις πόλεις. Οι περισσότερες μελέτες αφορούν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Για τη Θεσσαλονίκη, είναι μια κατάκτηση της τελευταίας δεκαετίας η ενασχόληση με την αντίσταση και την κατοχή. Ο Σπύρος Κουζινόπουλος έχει κάνει μια εξαιρετική αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών από επιστημονικές εργασίες, αλλά και από αφηγήσεις για εκείνη την περίοδο».
«Ο συγγραφέας, με γλαφυρή και κατανοητή, σαφή και τεκμηριωμένη γραφή, μας παραθέτει ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Ένα βιβλίο που στον τρόπο παρουσίασής του μας δείχνει τα πλεονεκτήματα της σύζευξης δημοσιογραφίας και ιστορίας. Ένα βιβλίο που δεν διστάζει να γράψει ονόματα, παρά τα προσκόμματα που θέτουν στην ιστορική έρευνα οι υπερβολές της εφαρμογής της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων» σημείωσε η ιστορικός Βασιλική Λάζου και πρόσθεσε: «λέει τα πράγματα ξεκάθαρα που διακρίνει, χωρίς "ναι μεν, αλλά", όσους αντιστάθηκαν από όσους συνεργάστηκαν. Πράγμα που δυστυχώς δεν είναι πια αυτονόητο με τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τους εκπροσώπους του να διεισδύουν ανεπαίσθητα ακόμη και σε παραδοσιακούς δημοκρατικούς χώρους. Που απαντά σε όσους, αποθρασυμένοι από την άνοδο της Ακροδεξιάς, νομίζουν ότι μπορούν να αποκαθάρουν εκ νέου από το άγος του δοσιλογισμού συνεργάτες των κατακτητών και να κάνουν μηνύσεις ενάντια σε όσους κατόρθωσαν, με αγώνες χρόνων, να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια».
Στο βιβλίο καταγράφονται δύο άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, που γράφτηκαν το 1944 για να υμνήσουν την Εθνική Αντίσταση. Όπως αναφέρει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, οι δύο ύμνοι στην Εθνική Αντίσταση γράφτηκαν στην περιοχή της Επανομής, με την οποία ο δημιουργός ήταν στενά δεμένος, καθώς κατέφυγε εκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου και αφού είδε το σπίτι του στα Τρίκαλα μισογκρεμισμένο.
Τέλος ο συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος υπογράμμισε ότι «μέσα από το βιβλίο βγαίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οφείλουμε όλοι να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη δημοκρατία και την ελευθερία. Να προσπαθήσουμε όσο γίνεται ο καθένας από τη δική του σκοπιά να βάλουμε φρένο σε αυτούς που νοσταλγούν τις άσχημες στιγμές, τις εφιαλτικές στιγμές που γνώρισε η χώρα μας στα τρεισήμισι χρόνια της ναζιστικής Κατοχής». Στην παρουσίαση του βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
σχόλια