«Ο κ. Ερντογάν δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge, Θάνος Ντόκος, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ. Ντόκος σημείωσε: «Είναι ένας ηγέτης παρορμητικός, χειμαρρώδης στον λόγο του, που πολλές φορές εκπλήσσει και τους συμβούλους του, όταν μιλάει εκτός κειμένου. Αλλά μέχρι στιγμής - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκανε κάτι διαφορετικό από τους προκατόχους του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις παραβιάσεις είχαμε και διάφορες από τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο - η Τουρκία, σ' αυτά τα σχεδόν 15 χρόνια που κυβερνά το κόμμα του κ. Ερντογάν, δεν μας είχε συνηθίσει σε πιο ακραίες δηλώσεις ή ενέργειες».
Η Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια, «έχει βάλει στο τραπέζι μία σειρά από διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται η μία με την άλλη κι έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Γιατί χρειαζόταν αυτή η δήλωση... (ίσως) για εσωτερική κατανάλωση», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δούμε σε ποιο πλαίσιο ειπώθηκε και σε ποιο ακροατήριο. Θα το καταλάβουμε τις επόμενες ημέρες. Είμαστε σε μία εποχή που οποιαδήποτε δήλωση, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται, πλέον, φτάνει σε όλα τα ακροατήρια. Αυτή τη στιγμή καταγράφηκε μία δήλωση που αμφισβητεί το βασικό κείμενο που ρυθμίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 90 και πλέον χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ο κ. Ντόκος σημείωσε, πως «το μεγάλο διακύβευμα είναι η άρση των θεωρήσεων, αυτό ζητάει η Τουρκία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο ή συγκεκριμένες χώρες είναι διατεθειμένες να δώσουν κάτι τέτοιο».
Άρα, πρόσθεσε, «όλη αυτή η συμφωνία που μέχρι τώρα, με όλα τα προβλήματα και αδυναμίες μας προστάτευσε ως έναν βαθμό τους τελευταίους έξι μήνες, δεν είναι βέβαιο ότι σε έναν - δύο μήνες από σήμερα θα συνεχίσει να ισχύει. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται με επαναφορά των ροών, όχι ενδεχομένως στα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, 3.000 άτομα κάθε ημέρα, αλλά και από τα σημερινά 50 ή 100 κάθε μέρα να περάσουμε στα 500 είναι ένα βάρος που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ν' αντέξει».
σχόλια