Για ένα χτύπημα με "ισχυρό συμβολισμό" έκανε λόγο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", με αφορμή την επίθεση στην πόλη Νίκαια της Γαλλίας, με τους 84 -μέχρι στιγμής- νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.
"Ο συμβολισμός είναι πράγματι ισχυρός. Μιλάμε για την εθνική εορτή των Γάλλων, μιλάμε για το τρίτο χτύπημα στη Γαλλία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάμε για μία περιοχή, η οποία στο ευρύτερο μέτωπό της θεωρείται ως άνδρο του καπιταλισμού, όχι λόγω της οικονομικής πτυχής αλλά λόγω του γεγονότος ότι εκεί είναι τουριστικό θέρετρο κι εκεί παραθερίζουν -μεταξύ άλλων- και η οικονομική ελίτ της Ευρώπης- και όχι μόνο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Εκτίμησε δε, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά", πως "ορισμένοι από την πλευρά των τζιχαντιστών θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν αυτή την επίθεση ως μία επίθεση απέναντι στο μοντέλο, το οποίο οι ίδιοι θέλουν να ανατρέψουν, δηλαδή τα καζίνο που υπάρχουν στο Μονακό και την ευρύτερη περιοχή, ένα μοντέλο που υποτίθεται ότι οι ίδιοι απεχθάνονται".
Ανέφερε ακόμη πως "ο στόχος της Γαλλίας έχει να κάνει και με το ότι η χώρα έχει αρκετούς θύλακες τζιχαντιστικούς στο εσωτερικό της, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει, επομένως είναι πιο εύκολος στόχος σε σχέση με άλλους", ενώ σημείωσε πως "στη Γαλλία υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο είναι αντιευρωπαϊκό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιλαϊκό και το οποίο, μέσα από τέτοιες ενέργειες, ενισχύεται έναντι των πιο μετριοπαθών δυνάμεων".
Ο κ. Φίλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχεδιαζόταν το "χτύπημα" εν μέσω της πρόσφατης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του EURO γιατί "οι τζιχαντιστές επιλέγουν χτυπήματα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατόν απήχηση" αλλά, όπως είπε, "προφανώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να το πετύχουν και περίμεναν λίγες μέρες μετά, όταν τα πράγματα είχαν σχετικά χαλαρώσει ή (επέλεξαν να χτυπήσουν) σε μία περιοχή, η οποία μπορεί να μην θεωρείτο από τις Αρχές ως ζώνη υψηλού κινδύνου για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα".
Σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η Γαλλία στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών, ο κ. Φίλης σχολίασε: "Πρώτον, όπου μπορούν να χτυπήσουν θα χτυπάνε. Άρα πολλοί θα ήθελαν να διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους. Δεύτερον, όσο μεγαλύτερη είναι η χώρα την οποία έχουν απέναντι τόσο καλύτερο γι' αυτούς, για να μπορούν να νομιμοποιούνται στα μάτια των ακραίων κύκλων των μουσουλμάνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα χτύπημα σε μία χώρα αντίστοιχου μεγέθους και εμβέλειας της Γαλλίας επιβεβαιώνει την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα, όμως, το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξουδετερώνεται επιχειρησιακά από τις δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον του στη Συρία και από τους βομβαρδισμούς εναντίον του, όμως η εικόνα που δείχνει προς τα έξω είναι μία εικόνα διατήρησης της ισχύος τους ώστε να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς αριθμούς μαχητών και υποστηρικτών".