Δυσαρέσκεια αλλά και επιμονή στο δικομματισμό

Δυσαρέσκεια αλλά και επιμονή στο δικομματισμό Facebook Twitter
0

Tην ώρα που η χώρα κοιτάζει το χάος από την άκρη του γκρεμού μετά από τόσα χρόνια δικομματισμού, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και οι μισθοί «ψαλιδίζονται» για να φτάσουν στα επίπεδα Βουλγαρίας, δημοσκόπηση της Public Issue για το Σκάι, δείχνει ότι υπάρχει ένα 54% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει και πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 31,5% , το ΠΑΣΟΚ το 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ, 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%. Βεβαίως υπάρχει και ένα ποσοστό 34% που δηλώνει ότι θα απέχει από τις εκλογές αλλά αυτό ευνοεί το δικομματισμό, έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα. Ενδιαφέρον είναι ότι ως πιο δημοφιλής αρχηγός αναδεικνύεται ο Γ. Καρατζαφέρης.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται επίσης στην «σκόρπια» Αριστερά που συγκεντρώνει, αν προσθέσεις τα ποσοστά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ,  25%, ποσοστό που θα αναδείκνυε την Αριστερά αξιωματική αντιπολίτευση, αν ήταν ενωμένη. Αν δε προσθέσεις και το ποσοστό των Οικολόγων το συνολικό ποσοστό ανεβαίνει στο 28%. Το άλλο ενδιαφέρον είναι οι πολύ χαμηλές πτήσεις του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, παρά την προβολή που έχει η ίδια και οι θέσεις του κόμματος της από Μέσα ενημέρωσης.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας είναι αναμενόμενα. Το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί το οικονομικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και το 34% εκτιμά ότι είναι η ανεργία, ενώ το 17% πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Ακόμη το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει, όσον αφορά στην προσωπική του οικονομική κατάσταση, ότι αυτή θα χειροτερέψει, ενώ το 94% δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος.

Το 85% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν λάθος στη χώρα και μόνο το 10% εκτιμά ότι οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον το 89% νιώθει ανασφάλεια για τα προσεχή δύο χρόνια. Επίσης το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες.

Ακόμη  το 73% πιστεύει ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και η Ν.Δ. ,σε περίπτωση που ήταν κυβέρνηση, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 47% απορρίπτει και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το 28% προτιμά τον κ. Σαμαρά έναντι του 22% που επιθυμεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών:  Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το 73% έχει αρνητική γνώμη έναντι του 23% που εξακολουθεί να τον βλέπει θετικά. Πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης με το ποσοστό αυτών που έχουν θετική γνώμη γι΄αυτόν να ανέρχεται στο 38% έναντι ποσοστού της τάξεως του 57% που έχει αντίθετη άποψη. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το 36% των ερωτηθέντων να εκφράζει θετική άποψη έναντι του 59% που έχει αρνητική άποψη. Για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αντώνη Σαμαρά το ποσοστό που εκφράζει θετική άποψη ανέρχεται στο 35% και το 59% εκφράζει αρνητική άποψη γι΄αυτόν. Τέλος η Αλέκα Παπαρήγα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συγκεντρώνει το ποσοστό του 23% αυτών που έχουν θετική άποψη έναντι του 73%.

Στην ερώτηση για το ποια μορφή διακυβέρνησης θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα, το 18% απαντά ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., επίσης ένα 18% δηλώνει ότι επιθυμεί οικουμενική, το 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και το 5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 57% πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και το 53% των ερωτηθέντων, έναντι του 39% πιστεύει ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή να διεξαχθούν εκλογές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM