Αναπόφευκτα θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι αυτές οι περιπτώσεις καλύπτονται από την κείμενη νομοθεσία.
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη σχετική νομοθεσία, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις περιπτώσεις στις οποίες επιχειρήσεις κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία τους.
«Εάν είσαι σε δουλειά που μπορείς να κάνεις με τηλεργασία, φαντάζομαι ότι το δικαστήριο θα κρίνει ότι η απόλυση είναι καταχρηστική. Αν είσαι σε πόστο που δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, σε αυτή την περίπτωση προφανώς το δικαστήριο θα κρίνει ότι είναι λογική απόλυση», δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η επιχείρηση επικαλείται σπουδαίο λόγο για την απόλυση, ο οποίος κρίνεται στο δικαστήριο.
«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, αναπόφευκτα, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε ένα παράδειγμα.
«Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, όλοι εμβολιασμένοι, πελάτες μόνο Αμερικάνοι, Covid free διαφήμιση στο διαδίκτυο, ο μάγειρας αρνείτο να εμβολιαστεί. Τον απέλυσε η επιχείρηση», είπε.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε το γεγονός ότι για να μπει κάποιος σε αναστολή έπρεπε να περάσει από το πειθαρχικό, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες. Η ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση θα αποσυνδέει την αναστολή από την παραπομπή στο πειθαρχικό, συμπλήρωσε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του ότι η οικονομία θα καταστραφεί σε περίπτωση νέας γενικής καραντίνας. «Η σκέψη κάποιων ότι το κράτος θα μπορεί επ’ άπειρον να τους πληρώνει για να μην εργάζονται δεν είναι πραγματική. Και να ήθελε να το κάνει το κράτος, δεν μπορεί », συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση με τον κορωνοϊό, έκανε λόγο για μια πολύπλοκη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
«Αν ήταν χειμώνας και είχαμε τέτοια έξαρση θα ήταν εύκολη απόφαση, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημέρες. Δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα για αυτό, γιατί έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον περιορίσουμε. Δεύτερον είμαστε στη καρδιά της τουριστικής περιόδου και άμα κάνεις καραντίνα στον τουρισμό πολύ απλά δεν έχεις φράγκο», δήλωσε.
«Αυτό το καλοκαίρι- για να μην έχουμε αυταπάτες- προφανώς θα ζήσουμε με τον ιό σε πολύ μεγάλη έξαρση. Δεν υπάρχει λύση χωρίς γενική καραντίνα. Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί για προφανείς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.