Guardian: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού καθώς οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο όριο

Guardian: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού καθώς οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο όριο Facebook Twitter
1

Οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής, για να αποφευχθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να βυθιστεί η ευρωζώνη στην κρίση, εντατικοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με Έλληνες αξιωματούχους να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, λίγες μόνο ημέρες πριν από το Eurogroup, που από πολλούς θεωρείται ως η τελική προθεσμία, επισημαίνει ο Guardian.

Σύμφωνα με το άρθρο, πέντε μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα αποδεχθεί τους οδυνηρούς όρους μιας συμφωνίας για μετρητά με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, που εξασφαλίζει της θέση της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα, είτε θα αποφασίσει να προχωρήσει μόνος του, πιστός στο όραμα του κατά της λιτότητας κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, το φινάλε πλησιάζει.

«Ο Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι την Πέμπτη, αλλά είτε καταλήξει ή όχι σε συμφωνία, το μέλλον για τη χώρα είναι δυσοίωνο», επισημαίνει το άρθρο.


Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία πριν λήξει το πακέτο διάσωσης της Αθήνας -το οποίο έχει ήδη λάβει παράταση- στις 30 Ιουνίου. «Είναι στο χέρι του», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον Giardian. «Ο Τσίπρας έχει πλήρη επίγνωση του ιστορικού βάρους που θα φέρει η απόφασή του», προσθέτει.

«Το δράμα της μάχης της Ελλάδας για να κρατήσει μακριά την πτώχευση, καθώς περνάει ο χρόνος, γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό. Αυτό που ξεκίνησε ως καλόβουλη ριψοκίνδυνη διπλωματία έχει αρχίσει να οξύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των απεγνωσμένα αναγκαίων κεφαλαίων διάσωσης έχουν φτάσει σε αδιέξοδο επανειλημμένα από την αποτυχία της Αθήνας να παρουσιάσει πειστικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει το άρθρο.

«Είναι σαν εκείνοι να δουλεύουν στο Excel και εμείς να δουλεύουμε στο Word», είπε στον Guardian πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. «Φαίνεται πως δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων».

Το άρθρο επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα η διάθεση έγινε πιο πυρετώδης καθώς προέκυψε ότι οι ευρωκράτες, για πρώτη φορά, συζήτησαν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Αθήνας. Η αποκάλυψη ήρθε εν μέσω αναφορών ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συζήταγε το ενδεχόμενο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αύξησε την πίεση προς την Αθήνα προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για τζογάρισμα. Φοβάμαι πως πλησιάζει η μέρα που κάποιος θα πει "game over"».

Το Σάββατο, ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας στο Radio 4 ότι δεν πιστεύει πως «κανένας συνετός Ευρωπαίος γραφειοκράτης ή πολιτικός» θα εξέταζε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο λόγος που δεν υπογράφουμε αυτό που μας έχουν προτείνει είναι επειδή είναι μια ακόμα εκδοχή των αποτυχημένων προτάσεων του παρελθόντος», είπε. Όπως επισήμανε, το επίμονο αίτημα των δανειστών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεδομένης της κλίμακας της λιτότητας που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μια χώρα που έχει δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από ένα τέταρτο τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν είναι μόνο ανόητο, αλλά και λόγος μη συμφωνίας.

Το άρθρο τονίζει ότι καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι αποφασισμένες να φτάσουν τις διαπραγματεύσεις στα όρια, το παιχνίδι του πόκερ πήγε ένα επίπεδο πιο πάνω χθες καθώς οι συνεργάτες του Τσίπρα ξεκίνησαν πάλι τις συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ και το ΔΝΤ λένε ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας. Αφότου απέρριψε τα αιτήματα των δανειστών ως «παράλογα» την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να γεφυρώσουν τις διαφορές που εκκρεμούν επί τη βάσει των νέων «αντιπροτάσεων».

Σύμφωνα με τον Guardian, δημοσίως η κυβέρνηση λέει ότι είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία, αλλά σε ιδιωτικές πηγές της ΕΕ αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πολύ κοντά στις «κόκκινες γραμμές» που ο Τσίπρας έχει αρνηθεί να περάσει όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις και την απελευθέρωση της εργασίας.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι αν μια συμβιβαστική συμφωνία ήταν βιώσιμη, η κυβέρνησή του θα την υποστηρίξει. «Αλλά αν αυτό που θέλει η Ευρώπη είναι η διαίρεση και η συνέχιση της υποταγής θα πούμε ξανά το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και της εθνικής μας κυριαρχίας».

Το άρθρο τονίζει ότι η λαϊκή υποστήριξη προς τον Τσίπρα ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη, το ίδιο όμως ειρωνικά ισχύει και για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Αλλά οι παρατεταμένες συνομιλίες και η αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει, έχουν επίσης σημάνει το τέλος για την πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα έχει αποστραγγιστεί από τους αποταμιευτές που ανησυχούν. Ο πανικός είναι σε άνοδο, όπως επίσης και η καταφανής αίσθηση ότι όποιο δρόμο και να ακολουθήσει η κυβέρνηση -και η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος μπορεί κάλλιστα να είναι το αποτέλεσμα- η υπερηφάνεια θα αντικατασταθεί σύντομα από κακουχίες», επισημαίνει ο Guardian.

«Όλοι γνωρίζουν ότι μια νέα συμφωνία θα σημαίνει περισσότερη λιτότητα», δήλωσε ο Τάκης Λεωνιδόπουλος, ένας εκ τους εκατοντάδες λογιστές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβλεπόμενη αύξηση των φόρων. «Αλλά αν δεν υπάρχει συμφωνία θα δούμε πιθανότατα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, οι αποταμιεύσεις μας θα βρεθούν στον αέρα, οι μισθοί θα μπορούσαν να σταματήσουν, οι απλοί άνθρωποι θα πληρώσουν το τίμημα. Αυτό που βλέπουμε να έρχεται είναι δυστυχία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το μεγάλο ερώτημα - και να το γράψετε αυτό - είναι πώς οι Έλληνες θα αντιδράσουν;», τονίζει.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια