H απόφαση για να κλείσουν τα σύνορα έχει ληφθεί - Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις λεπτομέρειες

H απόφαση για να κλείσουν τα σύνορα έχει ληφθεί - Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις λεπτομέρειες Facebook Twitter
8
H απόφαση για να κλείσουν τα σύνορα έχει ληφθεί - Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις λεπτομέρειες Facebook Twitter

Επισήμως στις Βρυξέλλες ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, όπου οι 28 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. 

Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν πως χθες εκπρόσωποι της Κομισιόν και μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας συμφώνησαν στο προσχέδιο της συμφωνίας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής & μεταναστευτικής κρίσης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και το επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη.

 

H απόφαση για να κλείσουν τα σύνορα έχει ληφθεί - Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις λεπτομέρειες Facebook Twitter

 

Η Le Figaro κάνει λόγο για μια απόφαση που έχει ήδη παρθεί από χθες το βράδυ και σημειώνει πως αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σήψης, η Ευρώπη επιλέγει ακραία μέτρα. Είκοσι οκτώ πρωτεύουσες συμφώνησαν την Κυριακή το βράδυ το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής. "Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος της: αυτός ο δρόμος έχει πλέον κλείσει" αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων που θα υποβληθεί σήμερα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην διαχείριση της κατάστασης», γράφει η εφημερίδα.

Σκοπός της Συνόδου Κορυφής, είναι να τραβηχτεί η διαχωριστική γραμμή από τους 11 μήνες της κρίσης που οδήγησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τον δρόμο για την Βόρεια Ευρώπη.


Η ΕΕ θα απαντήσει στην κρίση με μια μεγάλη βοήθεια προς την Αθήνα και υποτίθεται, όπως γράφει η εφημερίδα, αυτό γίνεται για να καθυσηχάσει την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία που ανησυχούν για το ανθρώπινο δράμα χωρίς προηγούμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.


«Σήμερα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες για να απαλύνουν το σοκ από το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων θα αναφερθούν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και θα καλέσουν για μια μαζική απάντηση για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και δεκάδες χιλιάδες των "απόκληρων" που φιλοξενεί».


Πέρα από την επείγουσα βοήθεια και ανακούφιση, η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να επικυρώσει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού χάρτη που καταρτίζεται από την Επιτροπή Γιούνκερ για να σώσει από κατάρρευση την Σένγκεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει: 

  • Επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη. Στο κείμενο του προσχεδίου αναφέρεται: "Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed".
  • Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
  • Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
  • Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει "κάθε απαραίτητο follow-up" σε χρηματική ενίσχυση.
  • Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)
  • Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.
  • Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.
  •  

Υπενθυμίζεται πως στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκινά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ - mignatiou.com και Le Figaro

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM