Η κρίσιμη Σύνοδος της διχασμένης Ευρώπης ξεκινά με πρωταγωνιστές τους Τσίπρα και Νταβούτογλου

Η κρίσιμη Σύνοδος της διχασμένης Ευρώπης ξεκινά με πρωταγωνιστές τους Τσίπρα και Νταβούτογλου Facebook Twitter
1

 

Με την Ευρώπη διχασμένη, τα σύνορα κλειστά, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και την Τουρκία να διεκδικεί τον ρόλο- κλειδί στην εξέλιξη του προσφυγικού, συναντώνται σήμερα οι 28 της ΕΕ και ο Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Το γεγονός πως η Αυστρία και η συμμαχία  που έχει κάνει με τις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου επιμένουν στη σκληρή γραμμή και θέλουν την «Ευρώπη φρούριο» κάνει την επιτυχή επίτευξη αποτελέσματος στη σημερινή Σύνοδο ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε την Πέμπτη έστω και χωρίς ομοφωνία να εξασφαλίσει ένα κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών των κομμάτων το οποίο φέρει στις αποσκευές του. Χθες, στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός παρουσίασε την εθνική στρατηγική η οποία διαμορφώνεται στους εξής τρεις άξονες: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν. Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως «κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική» στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα στην Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

H στάση της Ευρώπης και οι αξιώσεις της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει πίεση,  επί της Τουρκίας ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της και μεταφράσθηκε σήμερα σε μια νέα τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ναυαγούς στο Αιγαίο.
Παράλληλα η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτιου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα.


Οι 28 θα συμμετάσχουν στο γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τη στιγμή που η άφιξη 1,25 εκατ. αιτούντων άσυλο διχάζει όσο ποτέ άλλοτε τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.


Αυτή η νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σ' ένα κλίμα επανερχόμενων τριβών ανάμεσα στην ΕΕ και την υποψήφια για ένταξη Τουρκία, καθώς οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την καταστολή των μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Νταβούτογλου ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στις Βρυξέλλες, συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ. Πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει "σημαντικά βήματα" για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το "σχέδιο δράσης" που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησία.

 

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Τουρκίας, Αλί Σαχίν μιλώντας στην Deutsche Welle υπογραμμίζει πως «Περιμένουμε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στέλνοντας ένα ισχυρότερο μήνυμα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η συμφωνία επανεισδοχής έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη».

 

Η Τουρκία ελπίζει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δις ευρώ προς την Τουρκία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού θα επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και δράσεων και όχι μόνο σε συγκεκριμένα προγράμματα. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό μια πρώτη δόση ύψους 1,5 δις θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέχρι τον Απρίλιο.

 

Ο Τουσκ ζητά κατά γράμμα εφαρμογή της Σένγκεν

 

Έπειτα από μια πρόσφατη περιοδεία στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως διαπίστωσε "μια ευρωπαϊκή συναίνεση γύρω από μια συνολική στρατηγική που, αν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει να περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές".

 

Η λύση του: να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, μην επιτρέποντας να εισέρχονται στην Ελλάδα παρά μόνο πρόσωπα που καταθέτουν αίτημα για άσυλο. Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαθούν όλοι οι "οικονομικοί μετανάστες" στην Τουρκία, η οποία θα τους στείλει με τη σειρά της στις χώρες καταγωγής τους.


Μένει να πεισθεί η Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της, θέτοντας σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου μια συμφωνία "επανεισδοχής" στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών.


"Μπορούμε να μειώσουμε τη ροή με ταχείες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές όλων των μεταναστών" των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται, πιστεύει ο Τουσκ.


Να βοηθηθεί η Αθήνα

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη".
Περίπου 2.000 μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν καθημερινά από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές -- τρεις φορές λιγότεροι απ' ό,τι τον Οκτώβριο, αλλά "ακόμη πάρα πολλοί", υπογραμμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για νέα κύματα μεταναστών όταν η άνοιξη θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο τον διάπλου του Αιγαίου.


"Η ειρωνεία σ' αυτή την ιστορία είναι ότι είμαστε εμείς που πρέπει να σταματήσουμε τη ροή, εμείς που πρέπει να σώσουμε την ΕΕ", σχολίασε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ. "Αφού μας αγνόησαν αυτά τα 10 τελευταία χρόνια, ξαφνικά μας θυμήθηκαν!".


Για τη συνεργασία της, η Άγκυρα έλαβε σημαντικά ανταλλάγματα: την κατάργηση, ίσως από το φθινόπωρο, των θεωρήσεων εισόδου που επιβάλλονται στους τούρκους υπηκόους, και κυρίως μια επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας για την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να ξεχνάει κανείς τα τρία δισεκ. ευρώ σε βοήθεια για τους 2,7 εκατ. Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.


"Δεν είναι παρά πεταμένα χρήματα", σχολίασε σήμερα ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, γνωστός για τις απερίφραστες δηλώσεις του.
"Η Τουρκία δεν είναι ούτε ικανή ούτε έτοιμη να κάνει οτιδήποτε με τους μετανάστες", δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Οι 28 θα επωφεληθούν επίσης από την αυριανή σύνοδο κορυφής τους για να επιχειρήσουν να επιβάλουν λίγη συλλογική πειθαρχία στους κόλπους της ένωσης.


Πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να αρνούνται να θέσουν σε εφαρμογή την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ, που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο για να ανακουφισθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι πρώτες επαφές πριν τη Σύνοδο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 9:15 π.μ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε (στις 10:00) που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μετά την συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας

Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα , δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια