Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, 9 άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο προσέφυγαν κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο του Στρασβούργου.
Έφτασαν στη χώρα μας το 2016, σε ηλικία 14 έως 17 ετών.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές.
Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τον απαραίτητο καθαρό αέρα.
Η απόφαση επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση να αποζημιώσει καθέναν από τους 9 μετανάστες με 4.000 ευρώ.
Το δικαστήριο εξέτασε και μία προσφυγή κατά της Γαλλίας.
Αφορά την υπόθεση ενός Αφγανού ο οποίος το 2015, σε ηλικία 11 ετών, βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη «Ζούγκλα» του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του.
Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες.
Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».
Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ' ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία».
Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του. Το θέμα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σχετίζεται με το μεταναστευτικό, προβληματίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια