Η γενική δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας είναι απόλυτη και σε πλήρη ισχύ, διαμηνύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
«Η δέσμευση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: Καμία λαϊκή κατοικία δεν επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί» σημειώνει ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα και τονίζει πως «οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι μεγαλοοφειλέτες που λάμβαναν δάνεια, πολλές φορές με σκανδαλώδη τρόπο, και μέρος αυτών των δανείων διοχετευόταν κατά τρόπο προκλητικό και ανέλεγκτο σε καταθέσεις του εξωτερικού».
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής επιτίθεται στα «κόμματα που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή και τη φτωχοποίηση», όπως λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δεν αναλογίζονται το κακό το οποίο διέπραξαν, αλλά συνεχίζουν την ίδια πεπατημένη. Το χειρότερο είναι δε ότι σήμερα παριστάνουν τους τιμητές, σαν να μην είναι αυτοί οι υπεύθυνοι της καταστροφής, προσθέτει και τα κατηγορεί για λαϊκισμό, ψευδολογία και θράσος. Ιδιαίτερα ασκεί έντονη κριτική στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «έχει μεταλλαχθεί σε υποδοχέα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμπεριφορών, πολιτικά δε σε συμπλήρωμα της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».
Στο στόχαστρο του υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκονται και εκδοτικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να διαλύσει παρασυστήματα διαπλοκής και διαφθοράς». «Αν υπάρχουν υπόδικοι εκδότες -και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν-, τότε πρέπει να κατονομάζονται, για να γίνεται αντιληπτό σε όλους ποια είναι τα προτάγματα ενός εκάστου και για ποιο λόγο ορισμένοι εκδότες έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διεκπεραίωση της παραπληροφόρησης και της ψευδολογίας» σημειώνει.
Επίσης, ο κ. Κοντονής σχολιάζει δηκτικά την απόφαση των δικαστών για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» τους, λέγοντας πως «συνέβαλαν στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, αφού με προκλητικό τρόπο αυτοεξαιρούνται από τον έλεγχο, που είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος». Χαρακτήρισε μάλιστα ανεπίτρεπτο κάτι που ισχύει για όλους τους πολίτες, και κυρίως για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να μην ισχύει για τους δικαστές.
Σε ερώτηση για τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής αναφέρει πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι μια κατάσταση απαράδεκτη για ευρωπαϊκή χώρα, σημειώνοντας πως «διαμορφώθηκε με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου επί τριάντα χρόνια». Ηδη όμως, υπογραμμίζει, έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτάχυνση, «όπως είναι τα μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η σύντμηση των προθεσμιών στη διαδικασία της πτώχευσης και η ηλεκτρονική οργάνωση των δικαστηρίων, η οποία έχει ολοκληρωθεί για τα διοικητικά δικαστήρια και υλοποιείται για τα πολιτικά και τα ποινικά».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια