«Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν προχώρησε ούτε κατά ένα χιλιοστό αυτό το Σαββατοκύριακο», γράφει σήμερα η Le Monde, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας έχασε την υποστήριξη που απολάμβανε στις Βρυξέλλες».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η κρίση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών επιδεινώνεται, ιδίως μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το άρθρο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες φαινόταν ότι οι Βρυξέλλες έδειχναν επιείκεια στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε με τέτοιο τρόπο τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, σε σημείο που να διερωτάται κανείς εάν ο Α. Τσίπρας «έκαψε» ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε.
Σύμφωνα με το άρθρο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες φαινόταν ότι οι Βρυξέλλες έδειχναν επιείκεια στον Τσίπρα, ο Γιούνκερ σχολίασε με τέτοιο τρόπο τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, σε σημείο που να διερωτάται κανείς εάν ο Τσίπρας «έκαψε» ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε.
Το άρθρο επισημαίνει ότι ο Γιούνκερ κατηγόρησε τον Τσίπρα πως είπε ψέματα κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, σχετικά με την απόρριψη ενός σχεδίου συμφωνίας από τον Α. Τσίπρα, αλλά και αργότερα, την Παρασκευή στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή, όταν χαρακτήρισε τις προτάσεις των πιστωτών ως παράλογες.
«Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου επειδή η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση πριν το βράδυ της Πέμπτης. Στη συνέχεια μου υποσχέθηκε να την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο, ήθελε να μου τηλεφωνήσει αλλά δεν είχα παραλάβει την πρότασή του», δήλωσε ο Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ είπε ότι ήταν «δυσαρεστημένος από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή» κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει «παρουσιάσει την πρόταση των τριών θεσμών ως τελεσίγραφο take it or leave it» και αυτό «δεν ήταν το μήνυμα που το είχε δοθεί».
«Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών σαν να ήταν δική μου και μόνο η δική μου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ισχύει αυτό. Και γνωρίζει ότι κατά τη συνάντηση που είχαμε την Τετάρτη ήμουν προετοιμασμένος να συζητήσω τα κυρίαρχα σημεία της διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών», προσθέτει ο Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «ήταν φίλος (του) και παραμένει ακόμη, αλλά εάν επιθυμεί κάποιος να διατηρήσει τη φιλία, πρέπει να σέβεται ορισμένους υποτυπώδεις κανόνες».
Σύμφωνα με τη Monde, ο Γιούνκερ ενεπλάκη προσωπικά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Μόνο με αυτό ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες» δηλώνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. «Ο Γιούνκερ κατά τα οκτώ χρόνια της προεδρίας του στο Eurogroup (2005-2013), παρακολούθησε όλη την ελληνική κρίση, αγαπάει τη χώρα και αποτελεί πραγματικά δίαυλο» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στην εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται, προσπάθησε να στηρίξει τον Τσίπρα, προτείνοντάς του τις υπηρεσίες μίας ελληνικής task force της Επιτροπής, δηλαδή μίας ομάδας τεχνικών κλιμακίων έτοιμων να βοηθήσουν την Αθήνα. Ζήτησε ακόμα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις να εργαστεί με την Αθήνα για να απεμπλακούν το συντομότερο τα κεφάλαια που έχει ανάγκη η χώρα.
Η Le Monde αναφέρει ακόμη ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε, παρά τα 20 χρόνια διαφοράς, μία σχέση εμπιστοσύνης και ο πρόεδρος της Κομισιόν φαινόταν να είναι ένας από τους λιγοστούς συνομιλητές υψηλού επιπέδου, στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η σχέση του με άλλους παίκτες στο ελληνικό ζήτημα, όπως είναι ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, είναι διαταραγμένη.
Η Κομισιόν εργάστηκε σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή ήταν η πρώτη που επέμενε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία. Επίσης, στο ζήτημα των συντάξεων η Κομισιόν επιθυμεί λιγότερο αυστηρά μέτρα από ό,τι το ΔΝΤ.
«Μετά την απόρριψη του σχεδίου για συμφωνία από την Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Κομισιόν ήταν ακόμη πρόθυμη να εργαστεί πάνω σε έναν συμβιβασμό. Πλέον φαίνεται πιο επιφυλακτική», προσθέτει η Le Monde. «Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν οι Έλληνες να καταθέσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε έναν συμβιβασμό» δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ωστόσο, ο Γιούνκερ δεν έκρυψε ποτέ ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα Grexit. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και τώρα να μπορέσει να νικήσει την αγανάκτησή του, επισημαίνει το άρθρο.
σχόλια