«Ποτέ χωρίς την Ελλάδα», γράφει το σημερινό εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού L'Obs, και στο κύριο άρθρο του εξηγεί γιατί η Ευρώπη δεν θα λύσει τα προβλήματά της αν ξεφορτωθεί την Ελλάδα.
Όπως γράφει ο διευθυντής του περιοδικού Ματιέ Κρουασαντώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «εν αρχή ην η πολιτική. Πριν από κάτι παραπάνω από μισό αιώνα, μερικοί άνθρωποι με καλή θέληση, κουρασμένοι να βλέπουν την ήπειρό τους να καταστρέφεται από όλο και πιο φονικές συγκρούσεις, πείστηκαν ότι αν οι χώρες τους συνέδεαν με ανεπίστρεπτο τρόπο τις τύχες τους, ο πόλεμος δεν θα ήταν πλέον δυνατός. Η άποψη εκείνη μπορεί να φαίνεται σήμερα γελοία ή ξεπερασμένη. Ανταποκρίνεται όμως σε μια ιστορική πραγματικότητα. Στη διάρκεια μιας μακράς και πρωτοφανούς διαδικασίας, μια σειρά από χώρες δέχθηκαν τότε να απαρνηθούν λίγη από την εθνική τους κυριαρχία προκειμένου να συμφωνήσουν σε κανόνες μιας κοινής ζωής που θα τους εξασφάλιζαν σταθερότητα, ασφάλεια, πρόοδο και αρμονία».
Οι Ευρωπαίοι, θυμίζει ο αρθρογράφος, ξεκίνησαν με το πιο εύκολο: τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που θα οδηγούσε σε μια οικονομική ένωση. Η πολιτική όμως συνέχισε να τους καθοδηγεί. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «τη δεκαετία του '80, έτσι, άνοιξαν τις πόρτες τους στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όχι επειδή οι χώρες αυτές εκπλήρωναν αναγκαστικά ορισμένα δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά επειδή έπρεπε να ενισχυθεί η μετάβασή τους στη δημοκρατία. Για τον ίδιο λόγο, είκοσι χρόνια αργότερα, επέλεξαν να δεχθούν τις πρώην χώρες του ανατολικού συνασπισμού, ώστε να μην επιστρέψουν μια μέρα οι τελευταίες να μπουν στην τροχιά της Ρωσίας».
«Πότε άρχισε η διολίσθηση; Σε όλες σχεδόν τις χώρες, το ευρώ γεννήθηκε με πόνο και πραγματικές θυσίες. Η Ελλάδα, καθώς δυσκολευόταν να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια, συγκάλυψε τότε τα οικονομικά της στοιχεία, έχοντας ως συνενόχους ένα μεγάλο οικονομικό ίδρυμα και τη σιωπή των εταίρων της. Η συνέχεια είναι γνωστή.»
«Σήμερα που οι μάσκες έχουν πέσει, δεν είναι η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική προσέγγιση», γράφει ο Κρουασαντώ. «Και η ελπίδα είναι ότι ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγκελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες έχουν καταλάβει την ιστορική τους ευθύνη. Η αποπομπή της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα αποτελούσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα βήμα προς τα πίσω. Ένα βήμα το οποίο θα ταρακουνούσε ένα οικοδόμημα που θεωρείται ακλόνητο, θα έδινε το κοινό νόμισμα βορά στους κερδοσκόπους και θα κολάκευε τα πιο χαμηλά εθνικιστικά ένστικτα.»
«Η ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι η τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, όσες ευθύνες κι αν φέρει για τη σημερινή κατάσταση», συνεχίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος. «Λένε ότι οι Έλληνες απέτυχαν, ότι δεν προχώρησαν ποτέ σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και είναι αλήθεια. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι η λιτότητα που τους έχει επιβάλει η Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια βύθισε τη χώρα σε μια ύφεση που έχουν γνωρίσει μόνο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Λένε ότι δοκιμάστηκαν κι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί από τη λιτότητα, και είναι αλήθεια. Είναι ανάγκη όμως, επειδή δοκιμάστηκαν κάποιοι, να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία; Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ιδεώδες που ονειρευόμαστε;»
«Η ευρωζώνη δεν θα λύσει τα προβλήματά της αν ξεφορτωθεί τους Έλληνες», καταλήγει ο Κρουασαντώ. «Δεν θα λύσει ούτε την κρίση δημοκρατίας ούτε τα προβλήματα της διακυβέρνησής της ή τις οικονομικές της δυσκολίες. Για να το κάνει, πρέπει να δεχθεί να ξανακαθίσει σε ένα τραπέζι και να χαράξει ένα κοινό μέλλον. Αυτό προϋποθέτει χωρίς αμφιβολία πραγματικές προσπάθειες από την Αθήνα. Προϋποθέτει όμως και μια αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς την οποία οι Έλληνες δεν έχουν μέλλον.»
Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.
σχόλια