Κατά της λιτότητας στην Ελλάδα τάχθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988 Μάικλ Δουκάκης ο οποίος σε συνέντεξη του στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας τόνισε ότι η χώρα “δεν θα πάει πουθενά με τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας».
“Δεν μπορεί να βγει μια χώρα από την οικονομική κρίση με λιτότητα, δεν γίνεται. Το δοκιμάσαμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 υπό τον Χούβερ, είχαμε την χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία» είπε επίσης χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές λιτότητας “τρομερές”.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και καταγόμενος από την Πελόπη της Λέσβου, ερωτώμενος αν και κατά πόσο έπρεπε να κηρυχθούν εκλογές τώρα, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, απάντησε: «Είναι πολύ αυτονόητο όταν πιέζεις μια χώρα να υιοθετεί πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να την βγάλουν από την οικονομική ύφεση, τότε κάποια στιγμή ο λαός θα πει φτάνει πια, αρκετά, δεν αντέχουμε άλλο».
Συστήνει επίσης στην Ευρώπη να σταματήσει αυτές τις πολιτικές και να υιοθετήσει μια πολιτική που θα αναθερμάνει τις οικονομίες του νότου, ανεξαρτήτως ποιός θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, ο κ. Δουκάκης δεν είναι ακόμη σίγουρος τί μπορεί να σημαίνει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί; Θα μείνει στο ευρώ, δεν θα μείνει; Νομίζω πως όλα είναι στον αέρα», λέει.
O Δουκάκης ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς και έχασε την Προεδρία οταν ρωτηθηκε σε ντιμπέιντ με τον αντίπαλο του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, τι δικαιοσυνη θα ζητουσε να εφαρμοσθει σε εναν ανθρωπο που θα του βιαζε και σκοτωνε την γυναικα. Θα ηθελε την θανατικη ποινη? Η ερώτηση ήταν η εξής: «Εάν η (σύζυγος σας) Κίτι Δουκάκη έπεφτε θύμα βιασμού και δολοφονίας, θα προτιμούσατε την αμετάκλητη ποινή του θανάτου για τον δράστη;». Ο Δουκάκης έμεινε ανέκφραστος και απάντησε ήρεμα ότι εναντιώνεται στη θανατική ποινή σε όλη του την πολιτική καριέρα. Η αδυναμία του να δείξει «ανθρώπινος» κατά πολλούς του κόστισε και την προεδρία.
σχόλια