Ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, χαρακτηρίζει το ρωσικό πολιτικό περιοδικό «Προφίλ», την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, και του αφιερώνει το εξώφυλλο της περασμένης εβδομάδας (πριν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, υπάρξουν όλες αυτές οι εξελίξεις και προκύψει Παπαδήμος), καθώς στο τεύχος αυτής της εβδομάδας την τιμητική του έχει ο Σίλβιο.
Ο συντάκτης αναρωτιέται γιατί θέλησε να φέρει το ζήτημα της ενίσχυσης σε ένα δημοψήφισμα; Τι επιδίωκε; Τι ήταν αυτό - ένα δύσκολο παιχνίδι, ή μια επιθυμία να αποφύγει την ευθύνη για τις αντιλαϊκές αποφάσεις; Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, σημειώνει το περιοδικό που αποφάσισε να ρωτήσει τους Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στη Μόσχα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος, επιχειρηματίας, κορυφαίος διαχειριστής του σε εμπορική εταιρεία:
"Νομίζω ότι η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν ήταν αυθόρμητη και απερίσκεπτη», εκτιμά ο Γιώργος. « Ο Παπανδρέου έχει ειδικούς συμβούλους, και ο ίδιος δεν θα λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να συζητήσει με τους ανθρώπους του. Τελικά, το δημοψήφισμα ήταν για να παγιωθεί η συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος… νομίζω ότι το ερώτημα του Παπανδρέου θα διαμορφωθεί σε "Θέλετε να επιστρέψουμε στη δραχμή, και να βυθιστούμε σε μια οικονομική κρίση ή προτιμάτε να μείνουμε στο ευρώ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;"…Με τη λαϊκή υποστήριξη, ο Πρωθυπουργός - θα συνεχίσει εν λευκώ τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό θα γίνει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο"
Την άποψη του λέει και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος, ανταποκριτής της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης στη Μόσχα. «Η κατάσταση περιγράφεται με τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα όπως αυτό της "Liberation", με τον τίτλο στα ελληνικά «Chaos». «Ο Παπανδρέου φαίνεται να προετοιμάστηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτό το βήμα. Πριν από ένα μήνα, οι υπουργοί του είχαν αναλάβει να εισαγάγουν την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στα μέσα ενημέρωσης…Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Παπανδρέου, ο οποίος στην Ελλάδα θεωρείται πολιτικά πτωχευμένος να προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του. Φοβάμαι ότι ένα δημοψήφισμα, για το ευρώ θα κάνει την ελληνική κοινωνία να εναντιωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι με το ευρώ, είναι με τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει λάβει, προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ».
«Το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος για να κρατήσει την κυβέρνησή του στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, πάει στις κάλπες, θα τις χάσει. Ένα δημοψήφισμα μπορεί να κερδηθεί. Αν βάλετε το ερώτημα: «Θα ήθελαν οι Έλληνες να λαμβάνουν βοήθεια από την Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για τα μέτρα λιτότητας", τότε σας διαβεβαιώ, οι περισσότεροι θα απαντήσουν "όχι". Και αυτό θα σήμαινε την ήττα του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά αν ρωτήσεις τους Έλληνες, αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απαντήσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές. Και αν με αυτή την έννοια, το ζήτημα είναι η επιλογή υπέρ του ευρώ, ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι καθαρή πρόκληση. "
Το «Προφίλ» ρώτησε και έναν ακόμη Γιώργο, επιχειρηματία, αναπληρωτή διευθυντή σε εταιρία μεταφοράς: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αρνηθεί τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι είμαστε σε μια τρύπα χωρίς έξοδο και η Ε.Ε. προτείνει ένα δάνειο 100 δισ. ευρώ, και διαγραφή του 50% του χρέους» λέει ο Γιώργος Νο 2 και μαντεύει (σωστά) ότι τελικά το δημοψήφισμα δεν θα γίνει. «Αν υποθέσουμε -λέει- ότι το αποτέλεσμα θα είναι η απόρριψη του δημοψηφίσματος της προτεινόμενης βοήθειας της Ε.Ε., αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση της Ελλάδας με φοβερές συνέπειες. Δεν ξέρω αν το κατανοεί αυτό ο Παπανδρέου. Ελπίζω να το κατανοεί. "
Τελευταίος δίνει τα «φώτα» του ο Αλέξανδρος, επικεφαλής ταξιδιωτικού γραφείου:
"Η κοινωνία είναι τώρα σε κατάσταση προσωρινής παραφροσύνης. Οι πολίτες αναμένουν τις αρνητικές συνέπειες που θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο ζωής τους. Δεν είναι σε θέση να κρίνουν αντικειμενικά και να αξιολογήσουν όλα τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου της οικονομικής μεταρρύθμισης», επισημαίνει και αναπτύσσει στη συνέχεια τις παθογένειες της Ελλάδας τασσόμενος υπέρ της ανάγκης εφαρμογής των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων. . Σημειώνει καταλήγοντας ότι το δημοψήφισμα είναι ένα ημίμετρο λόγω του φόβου των μεγάλης κλίμακας ταραχών που δεν θα έχει όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
σχόλια