Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.
Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ, κάτι που εξεταζόταν τα τελευταία 24ωρα. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και στην πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας.
«Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στο Κάιρο, στο πλαίσιο μίας σημαντικής πολυμερούς διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να διερευνηθεί ακριβώς τι συνέβη στο νοσοκομείο της Γάζας
«Στην ευρύτερη γειτονιά μας απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι», σημείωσε αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας.
Εξέφρασε «οδύνη και αποτροπιασμό» για την επίθεση στο νοσοκομείο και υπογράμμισε την ανάγκη «να διερευνηθεί ακριβώς τι έχει συμβεί».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας, «αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Είναι επιβεβλημένο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην επεκταθεί η σύρραξη και «να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».
Παράλληλα, συνέχισε, είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις συνθήκες «να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ». Προφανώς, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ «έχει μια πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή, αλλά δίκαιη, πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Θα το κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις».
Η Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι «δύναμη λύσης», το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, αλλά και «το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας».