Πρώτο σχόλιο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ βρισκόταν στην Κρήτη επεσήμανε: «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας».
«Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τη συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετίας» συνέχισε, σύμφωνα με το creta24.gr.
«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση» επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν… Την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
Σημειώνεται πως η πρόταση δυσπιστίας αφορά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει από το βήμα της Βουλής πως η «κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση της».
Η διαδικασία θα αρχίσει από σήμερα, στις 18:00, και μετά την τριήμερη συζήτηση η ψηφοφορία θα λάβει χώρα την Παρασκευή.
Τι είναι η πρόταση μομφής;
«Πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Πώς γίνεται δεκτή μια πρόταση μομφής;
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη 12η νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.