Μητσοτάκης: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown - Έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες

Μητσοτάκης: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown - Έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες Facebook Twitter
(EUROKINISSI)
0

Το σενάριο ενός δεύτερου γενικού lockdown είναι από πολύ δύσκολο και «σχεδόν αδιανόητο», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα, διαλύοντας εκ νέου τις όποιες φήμες. 

Σε συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκρινε τα τοπικά lockdown και προειδοποίησε πως έρχονται τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολοι μήνες.

«Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Όταν χτύπησε το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό [...] πήγαμε σε lockdown - πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα».

Κατά τον ίδιο, σε εκείνη την φάση χρειαζόταν χρόνος ώστε οι επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον ιό και να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Από τότε η κυβέρνηση γνώριζε πως το lockdown θα έχει «οδυνηρές οικονομικές συνέπειες»,αλλά ακόμα και χώρες όπως η Σουηδία που δεν επέλεξαν το lockdown, πλήρωσαν επίσης το οικονομικό τίμημα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τοπικά lockdown - Έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερο τα τοπικά lockdown, η έξυπνη ιχνηλάτηση και τα μαζικά τεστ - άλλωστε και στο διάγγελμά του είχε προαναγγείλει «στοχευμένες παρεμβάσεις» όπου και όποτε χρειαστεί. 

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, ακόμα είναι άγνωστο το κατά πόσο οι κοινωνίες μπορούν να ζήσουν με τον ιό και να διατηρήσουν τη συνήθη οικονομική τους δραστηριότητα «δίχως ένα πλήρες lock down και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας»

«Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες», σχολίασε εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα απαιτηθούν πιο δραστικά μέτρα, χωρίς ωστόσο αυτά να αποκλείονται.

Μητσοτάκης: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown - Έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, υπό τον συντονισμό της Liz Alderman, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» (EUROKINISSI)

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα στήριξε τα εισοδήματα «σχεδόν όλων», συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, και η ελληνική οικονομία αντέχει «ακόμη για κάποιο χρόνο» αλλά όχι για πάντα.

«Κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά τους αριθμούς καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, γιατί θα είμαστε έξω για αρκετό διάστημα ακόμη, αλλά κοιτάξτε, χώρες όπως το Ισραήλ για παράδειγμα, που τα πήγαν εξαιρετικά στο πρώτο κύμα αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μεγάλη έξαρση τώρα και αντιλαμβάνεσαι πόσο απρόβλεπτα είναι τα πράγματα. Υπάρχει το στοιχείο του τυχαίου, όπου μπορεί να έχεις 2-3 περιστατικά υπερμετάδοσης και να κάνουν όλη τη διαφορά».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως την περίοδο του lockdown και των υποχρεωτικών SMS, τα δεδομένα διαγράφονταν. 

Όσο για την χρήση μάσκας, χαρακτήρισε την τήρηση του μέτρου «πράξη αυτοάμυνας αλλά αλληλεγγύης καθώς προστατεύεις άλλους ανθρώπους» και ειδικά των συγγενών, αφού η μεγαλύτερη μετάδοση παρατηρείται μέσα σε οικογένειες. Σχολίασε δε πως δεν είναι δυνατόν «να έχει κάνεις έναν αστυνομικό διπλά σε κάθε πολίτη».

«Το να φοράς μάσκα δεν αποτελεί πολιτική δήλωση, είναι μία πράξη αυτοπροστασίας αλλά και αλληλεγγύης, καθώς προστατεύεις άλλους, ειδικά την οικογένειά σου, διότι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες μεταδόσεις γίνονται εντός του νοικοκυριού. Επομένως, πρόκειται για μία πράξη προστασίας αυτών που αγαπάς».

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ τονίζοντας πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Πρόεδρο Τραμπ και στην σύζυγό του στη μάχη κατά του ιού. Εάν συγκρατώ κάτι από αυτή την στενάχωρη υπόθεση είναι ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, δεν εξαιρεί κανέναν, μπορεί να μας επηρεάσει όλους»

«Η πανδημία απέδειξε ότι το κράτος είναι σημαντικό και ειδικά σε περιόδους κρίσης έχει μεγάλο ρόλο να παίξει, δεν μπορεί να αντικατασταθεί είτε από την ατομική ελεύθερη βούληση είτε από τις αγορές», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό, νομίζω, ήταν ένα ξεκάθαρο δίδαγμα από την πανδημία. Πιστεύω πολύ στην αξία της Ιστορίας. Αν κάποιος θέλει να διαβάσει ένα κείμενο που είναι συναφές, δεδομένου του πλαισίου, μπορεί να κοιτάξει τον Επιτάφιο του Περικλή, που γράφτηκε όταν η δημοκρατική Αθήνα είχε πληγεί από τον λοιμό. Είναι ένα εξαιρετικό εγκώμιο για τη δύναμη της Δημοκρατίας σε καιρό κρίσης».

Χαρακτήρισε δε την πανδημία ψηφιακό επιταχυντή για το ελληνικό δημόσιο, αφού μέσα μερικές εβδομάδες έγιναν «όσα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε επί δεκαετίες».

Κάλεσμα για τηλεργασία από την Ελλάδα

 

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε ξένους πολίτες που εργάζονται εξ αποστάσεως, να έρθουν για να ζήσουν και να εργαστούν από την Ελλάδα.

«Εάν μπορούσατε όχι απλώς να ζείτε αλλά και να εργάζεστε από οπουδήποτε, δεν θα προτιμούσατε να εργαστείτε από εδώ, από την Ελλάδα, από ένα ελληνικό νησί, εάν έχετε συνδεσιμότητα, ασφάλεια και καλή υγειονομική περίθαλψη; Δεν απευθύνω απλώς μια πρόσκληση για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, εξηγώ γιατί η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον νέο και μεταβαλλόμενο κόσμο. Γιατί πτυχές όπως η ποιότητα ζωής θεωρούνται πλέον πολύ πιο σημαντικές ως αποτέλεσμα των ανακατατάξεων που έφερε η COVID. Θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν θα υπάρξουν απλώς ηττημένοι ως αποτέλεσμα της αναταραχής που έφερε η COVID».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM