«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων, μετά από τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».
Ο κ. Μοσκοβισί κατά τις δηλώσεις του, εμμέσως αποκάλεσε Ντ' Αρτανιάν του Eurogroup τον κ. Τσακαλώτο και, τόνισε ότι αισθάνθηκε περηφάνια βλέποντάς τον να κερδίζει την αξιοπιστία, την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράσταση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έτσι ώστε να παίξει ρόλο κλειδί στη συμφωνία του Eurogroup.
«Οπως ξέρετε είμαι Γάλλος. Ο Αλέξανδρος Δουμάς έγραψε τους τρεις Σωματοφύλακες και είναι τέσσερις. Πρέπει να πω λοιπόν μία τελευταία λέξη για τον Ευκλείδη. Ξέρω ότι ο Ευκλείδης δεν συμπαθεί τα συγχαρητήρια – ούτε εγώ συμπαθώ ιδιαίτερα τους πανηγυρισμούς, αλλά οφείλω να πω ότι του χρωστάμε έναν προσωπικό φόρο τιμής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, προλογίζοντας τον κ. Μοσκοβισί, τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ο κ. Μοσκοβισί στις ερωτήσεις αφενός για το εάν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου εάν μπορεί να διατεθεί το 2019 ως φοροελαφρύνσεις το ποσό των 700- 750 εκατ. ευρώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ πλεονασμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους», προαναγγέλλοντας την επάνοδό του για 11η φορά στην Ελλάδα (η σημερινή ήταν η 10η επίσκεψη σε 6 χρόνια) στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.
Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Μοσκοβισί μετά από τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε ακόμη ότι «είναι μια νέα σελίδα για την Ελλάδα» μετά τη «στιβαρή συμφωνία» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».
«Οι θεσμοί θα είναι εδώ», πρόσθεσε, «αλλά οι διαδικασίες θα είναι τελείως διαφορετικές (σ.σ. σε σχέση με το πρόγραμμα) και η παρακολούθηση θα αφορά στο ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει».
Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα και οι συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών θα είναι όπως και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα ως «ελκυστική για επενδύσεις», κάνοντας αναφορά στο 40 σελίδων ρεπορτάζ της «Le Point» στο οποίο δίδεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες, λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν περάσει πολλά και πολλοί υποφέρουν ακόμα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο των νέων στο εξωτερικό. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια