Το μήνυμα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, στέλνει μετά τις συναντήσεις του σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Δεν μπορώ να ορίσω κάποια προθεσμία, είμαι διαμεσολαβητής. Καμία πλευρά δεν μπορεί να θέσει τελεσίγραφα στην άλλη, να πει αποφάσισε αυτό μέχρι τότε. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλύσουμε το θέμα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Νίμιτς.
Κληθείς να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και τι τον φοβίζει για το μέλλον είπε:
«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση , θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις, ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν.
Συνεχίζοντας επισημαίνει πως υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές πάνω στο θέμα και προσθέτει πως «έχουμε δύο κυβερνήσεις που με ειλικρίνεια εργάζονται δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης».
Ειδική αναφορά έκανε στη συνδρομή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας την πολύ σημαντική και επισήμανε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι πολύ θετικός στην προσέγγιση του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον, ώστε να επιλυθεί το θέμα.
Ερωτηθείς αν είναι ευκταία η Συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ με δεδομένο ότι ο Ζάεφ έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Νίμιτς απαντά: «Δεν πάω στα Σκόπια να τους υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πώς πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση. Οι δύο χώρες έχουν τη δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες.
σχόλια