Ο Γιούνκερ,η επίμαχη δήλωσή για τα 10 χλμ στο Αιγαίο και οι εξηγήσεις από την Κομισιόν

Ο Γιούνκερ,η επίμαχη δήλωσή για τα 10 χλμ στο Αιγαίο και οι εξηγήσεις από την Κομισιόν Facebook Twitter
3

Διευκρινήσεις αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που προκάλεσε αίσθηση δίνουν κύκλοι της ΕΕ.

Η επίμαχη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν

 

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά - και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη - πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Επιπλέον τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους. "Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος».

Τι λένε οι κύκλοι της Κομισιόν τώρα για τα 10 χλμ

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας , αλλά καλύτερη φύλαξη των Ελληνικών/Ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα Κράτη - Μέλη της ΕΕ , δηλαδή στην Ελλάδα», διευκρινίζουν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σχετικά με τις δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από τον πρόεδρο της Επιτροπής που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν αντικείμενο παρερμηνείας .


«Αυτό που προτείνει -η Επιτροπή- είναι αποτελεσματικότερη βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω ενίσχυσης των τεχνικών μέσων αλλά και συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της FRONTEX, όπως προβλέπει η προτεινόμενη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας",


«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εννοούσε», τονίζουν οι πηγές της Κομισιόν, ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου ή Κω , δηλαδή σε μια απόσταση 10 χλμ, και ότι μια καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών Αρχών θα έσωζε πολλές ζωές».


Σ' αυτό το πνεύμα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επιπλέον τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Γιουνκερ κρατα γερα!!! Κρατα γερα τα συνορα! Μενουμε Ευρωπη! Ουαου!Κι επειδη τρεχει μια θεση στην ΝΑΣΑ για αστροναυτης,δεν κανεις μια αιτηση μπας και σε παρουν,για να δεις αν...φαινονται τα συνορα απ' το διαστημα;
Να θυμίσουμε βέβαια πως η Τουρκία δεν είναι νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν τη διαπερνούν με βάρκα οι μετανάστες, εκεί επιβιβάζονται. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να βοηθήσει αυτή εμάς αφότου το πρόβλημα θα έχει φτάσει στα νησιά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς αυτή στην ακτογραμμή της από όπου και το πρόβλημα προκύπτει.
Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης δεν θα έλεγα όχι σε κοινές περιπολίες στη μικρή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει τα ελληνικά νησιά απ' τα τουρκικά παράλια, όσο κι αν ακούγεται αιρετικό αυτό. Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα απεμπολούσε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ούτε θα σήμαινε συνδιαχείριση του Αιγαίου.Φυσικά οι έξαλλοι θα μιλήσουν για εθνικούς μειοδότες πάλι, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια...