Ο Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει κείμενο με το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων

Ο Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει κείμενο με το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
2

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως ελληνική Βουλή δεν έχει στη διάθεσή της επίσημο έγγραφο με τη νέα μορφή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ως εκ τούτου το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχως να έχει τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φέρεται να παραδέχθηκε την έλλειψη του επίσημου εγγράφου τόσο την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και σήμερα. 

Απόσπασμα από τα χθεσινά πρακτικά κατά την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ, όπως προβλέπει και η διαδικασία, σε δύο διαδικαστικά ζητήματα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω από δυο διαδικαστικές παρατηρήσεις. Σημειώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής την άρνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν το καταθέτει, διότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει, επειδή δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Απόδειξη αυτού, είναι ότι η ρηματική διακοίνωση με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τροπολογίες, φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ίδιο, λοιπόν, το έγγραφο της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει για αλλαγή του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», η ίδια η ρηματική διακοίνωση φέρει τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Απόδειξη, λοιπόν, ότι οι αλλαγές του Συντάγματος δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Απόσπασμα από τα σημερινά πρακτικά στην Ολομέλεια 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Πρέπει να απαντήσω αναλυτικά γιατί δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά και γιατί πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας. Ήταν, λοιπόν, μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει η Συμφωνία σε εμάς. Αυτό έγινε. Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε. Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Δένδια, η δεύτερη απόχρωση, η οποία επίσης απαντήθηκε στη Βουλή, ήταν γιατί δεν προσκομίζουμε το σύνολο του συνταγματικού κειμένου.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM