Ο Λοβέρδος κατέθεσε έγγραφα για τη Σ. Αραβία: Ο «μεσάζων» δεν είχε εξουσιοδότηση για υπογραφή παρά μόνο για διαπραγμάτευση

Ο Λοβέρδος κατέθεσε έγγραφα για τη Σ. Αραβία: Ο «μεσάζων» δεν είχε εξουσιοδότηση για υπογραφή παρά μόνο για διαπραγμάτευση Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Νέες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία με «μεσάζοντα» τον Βασίλη Παπαδόπουλο, μετά την εσωτερική αλληλογραφία υπηρεσιών του ΥΕΘΑ που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα εν λόγω έγγραφα, ο Β. Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση μόνο για διαπραγμάτευση, κι όχι για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Ταυτόχρονα προκύπτει πως ο ίδιος είχε αιτηθεί τροποποίηση των όρων παράδοσης και παραλαβής των πυρομαχικών, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, διότι δεν είχε οριστεί από πλευράς Σαουδικής Αραβίας ο αρμόδιος αξιωματούχος που θα είχε την πληρεξουσιότητα να υπογράψει τη σύμβαση. Σύμφωνα με τον Σκάι, οι υπηρεσίες του ΥΕΘΑ φαίνεται να είχαν καταστήσει σαφές στον κ. Παπαδόπουλο ότι οιαδήποτε αλλαγή των όρων του συμβολαίου θα απαιτούσε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αλληλογραφία – κι ενώ η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ είχε ενημερώσει πως οι σαουδαραβικές Αρχές αγνοούν τη δράση του κ. Παπαδόπουλου – στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζήτησε και παρέλαβε στο υπουργικό γραφείο του Πάνου Καμμένου δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας. Στη συνέχεια, αφού βγήκε από το γραφείο του κ. Καμμένου ο διευθυντής μετέβη αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου το σχέδιο σύμβασης υπογράφηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό σκάνδαλο και μία δήθεν διακρατική συμφωνία. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και με ψέματα δεν απαντάται το θέμα. Με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες η Ελλάδα έχασε 64 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε στην Ολομέλεια ο κ. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Νέα ερώτηση ΝΔ προς Καμένο και Κοτζιά για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών στην Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία, κατέθεσαν οι δύο αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Κουμουστάκους, την οποία υπογράφουν και άλλοι τέσσερεις βουλευτές του κόμματος.

Παράλληλα, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα των αρμόδιων Αρχών που εξουσιοδοτούν και ορίζουν τον Βασίλη Παπαδόπουλο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας, καθώς και η σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στις ελληνικέ Αρχές και τις Αρχές αυτών των χωρών.

Υποστηρίζουν, δε, πως «είναι προφανές διά γυμνού οφθαλμού ότι δεν φέρουν νόμιμες επικυρώσεις, αλλά πρόκειται για απλά φωτοαντίγραφα έγγραφα της αλλοδαπής που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Ελληνική Διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ερώτηση τους, επικαλούμενοι δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη από τον Έλληνα πρόξενο στο Ριάντ, Ηλία Κλουβάτο, προς τον ταξίαρχο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, μία ημέρα πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, «οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής επιστολής του Έλληνα διπλωμάτη προς τον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, εντελώς τιμωρητικά, κόπηκε η μετάθεσή του από τη θέση του γραμματέα της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, που είχε ήδη εγκριθεί», σημειώνουν.

Τέλος, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «προχώρησε εσπευσμένα στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε, εμφανίζεται παράλληλα και ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας για το ίδιο αμυντικό υλικό» και προσθέτουν ότι όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν έπρεπε να απαντηθούν άμεσα από τον υπουργό Άμυνας.

Την ερώτηση υπογράφουν κατά σειρά: Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου και Σάββας Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από Σκάι και ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM