Η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, ανησύχησαν την κυβέρνηση που τελικά αποφάσισε το νέο σκληρό lockdown, εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αποψινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αυστηρότερων μέτρων για την Αττική με ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. «Είπαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, με τον οποίον συνομίλησε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λιγότερες εμφανίσεις υπουργών στην τηλεόραση
Αφήνοντας αιχμές για προαναγγελίες μέτρων από υπουργούς που λίγη ώρα αργότερα ακυρώνονται (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ζήτημα του take away) ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα [...] Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.»
Αλέξης Παπαχελάς: Θα τραβήξετε αυτί, δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό νομίζω το έκανα ήδη. Και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε.»
Για το τραπέζι στην Ικαρία
Λίγο αργότερα η συζήτηση στράφηκε στην φωτογραφία από το τραπέζι σε σπίτι βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ικαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ήταν με τα ίδια άτομα στο ελικόπτερο και βρέθηκε στη βεράντα για «ένα κέρασμα 15 λεπτών».
«Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί.»
Ερωτηθείς για την απαγόρευση των συναθροίσεων και επομένως για ένα τραπέζι τέτοιου τύπου, καθώς και για το γεγονός πως ο κ. Στεφανάδης δεν πλήρωσε πρόστιμο 3.000 ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα ίδια άτομα που ήμασταν μαζί στο ελικόπτερο, τα ίδια άτομα βρέθηκαν σε αυτή τη βεράντα για ένα τραπέζι, ένα κέρασμα 15 λεπτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είμαι διατεθειμένος να την αναιρέσω. Σας είπα ότι η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου και πρώτος σας λέω εγώ ότι δεν θα επαναληφθεί. Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει καμία τέτοια εικόνα η οποία να δίνει και να στέλνει λάθος μήνυμα. Από τη στιγμή που η συζήτηση στην Ικαρία, αντί να πάει στις ανάγκες του νησιού πήγε εκεί, σημαίνει ότι προφανώς υπήρχε κάποιο πρόβλημα.»
«Εγώ καταλαβαίνω, ίσως, γιατί ενοχλήθηκαν και κάποιοι από το γεγονός ότι ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Η Ικαρία είναι ένα νησί με ιδιαίτερο συμβολισμό στην οποία ίσως θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός. Και θα μπορούσα κάλλιστα να πω, στην Ικαρία η Νέα Δημοκρατία είναι τρίτο κόμμα, γιατί να πάω; Δεν αντιμετωπίζω τις περιοδείες μου έτσι και ξέρω επίσης ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται πάντα ο κρατικός μηχανισμός και λύνουμε πολλά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, και θα εξακολουθώ να το κάνω. Με άλλους κανόνες; Με άλλες διαδικασίες; Βεβαίως.»
Κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως «καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ικαρία» και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά [...] και προφανώς ήταν παραπάνω από δέκα άτομα και δεν φορούσαν και μάσκες», ο πρωθυπουργός σχολίασε πως ουδείς από τη Νέα Δημοκρατία το ανέδειξε. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.»
«Προφανώς και υπήρχε ένα πρόβλημα. Πρώτος εγώ το αναγνωρίζω, όχι από την κριτική της αντιπολίτευσης. Επειδή είδα ότι υπήρχε κόσμος ο οποίος ενοχλήθηκε και καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκε και εγώ σας είπα πρώτος ότι το αναγνωρίζω εγώ ο ίδιος αυτό. Αλλά από αυτό μέχρι του να γίνεται όλη αυτή η τεράστια βαβούρα. Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει η αντιπολίτευση είναι για την ταράτσα στην Ικαρία, σημαίνει προφανώς ότι πολλά πράγματα κάνουμε καλά στη διαχείριση αυτής της κρίσης.»
Αλέξης Παπαχελάς: Πάντως, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, υπάρχουν σχολιαστές, ο Γιάννης Πρετεντέρης, «Έκανε "πατάτα" ο Μητσοτάκης στην Ικαρία», Πάσχος Μανδραβέλης «Η Νέα Δημοκρατία τα έλεγε για τον Πολάκη αυτά παλαιότερα», που έκαναν σκληρή κριτική σε αυτό το θέμα. Άρα δεν είναι μία κριτική που έρχεται μόνο από τη μία μεριά. Να το δεχτούμε αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, εγώ στέκομαι στην ποιότητα της κριτικής. Κατ' αρχάς, είμαι ένας άνθρωπος πάρα πολύ ανοιχτός στην κριτική και δεν έχω καμία δυσκολία να πω ότι όπου γίνονται λάθη, τα λάθη πρέπει να διορθώνονται. Όμως, δεν πρόκειται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο [...] δεν πρόκειται να δεχθώ από κανέναν να ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Ικαρία για διακοπές. Διότι αυτά λεγόντουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά πριν πετάξω για την Ικαρία, όπως λέγονται σε κάθε περιοδεία μου. Λοιπόν, υπάρχει η κριτική για ένα φάουλ το οποίο έγινε, το οποίο πρώτος ο ίδιος εγώ το ομολόγησα».
Για την οικονομία - Ίσως ούτε το 2022 η επιστροφή στην κανονικότητα
Σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στο δημόσιο χρέος ο πρωθυπουργός σχολίασε πως αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά «παντού». Κατά τον ίδιο, όλες οι οικονομίες θα πρέπει να είναι διατεθειμένες για τα επόμενα χρόνια να ζήσουν με αυξημένο επίπεδο χρέους σε σχέση με αυτό το οποίο είχαν. Το ίδιο θα ισχύει για την Ελλάδα.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα με το χρέος που έχει, το οποίο κληρονομήσαμε, μπορεί και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ευρωπαϊκή και δεύτερον ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, διότι αυτά τα επιτόκια δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Άρα πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε.»
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως αν και κάποια στιγμή οι κοινωνίες θα επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας, ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα γίνει το 2021 και «αμφιβάλλει» για το αν θα γίνει το 2022. «Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα.»
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέου μνημονίου ή αύξησης φόρων. «Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει σημαντικά το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Ειλικρινά δεν ανησυχώ γι' αυτό. Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας από τη στιγμή που θα βγούμε από την πανδημία. Και είμαι αισιόδοξος, γιατί υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο κόσμος νομίζω ότι θα έχει διάθεση να ξοδέψει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, να κάνει αγορές, να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να αγοράσει τώρα.»
Η Ελλάδα ανοικτή στον τουρισμό - Επιμονή στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
«Θέλουμε οι Έλληνες να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, θέλουμε οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, όποιοι μπορούν και όποιοι δεν ήρθαν πέρυσι, να έρθουν φέτος», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε πως αυτός είναι ο λόγος που επιμένει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Διμερείς συμφωνίες για το πιστοποιητικό αν χρειαστεί
«Το είδα και στο Ισραήλ, ένα χαρτί απλό, με QR code, το οποίο αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί. Ε, με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται αν έρθεις στην Ελλάδα ούτε να μπεις σε καραντίνα, ούτε θα χρειάζεται κάποιο πρόσθετο τεστ για να μπεις. Είναι τόσο απλό. Θα ήταν καλό να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι ενιαίο αυτό. Αν δεν είναι ενιαίο θα το κάνουμε διμερώς με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν [...]Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο.»
Σχετικά με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και την εισροή των χρημάτων αυτών στην αγορά, ο πρωθυπουργός απάντησε πως υπάρχουν προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όπως το «Εξοικονομώ» καθώς και σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινου μετασχηματισμού, στήριξης επιχειρήσεων, επενδύσεων και δεξιοτήτων.
Για την πορεία των εμβολιασμών
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως ως το ερχόμενο Σάββατο θα έχουν γίνει περισσότεροι από 500.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στο τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει υπερβεί τους 1.700.000 εμβολιασμούς. «Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64. και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί», είπε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του πως με την έλευση της Άνοιξης, η οικονομία ανοίξει και η τουριστική κίνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2020.
Για τα ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να συζητήσει με την Άγκυρα την αποστρατικοποίηση νησιών ή τις γκρίζες ζώνες. «Είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Εμφανίστηκε βέβαιος πως «η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την πολιτική την οποία ακολούθησε» αφού, κατά τον ίδιο, «η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα [...] Συνέτεινε νομίζω και η τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκαθάρισε ότι για επιλογές όπως οι S-400 θα υπάρχουν επιπτώσεις και κυρώσεις με δόντια. [...] Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί.»
Αλέξης Παπαχελάς: Υπήρξε κάποια στιγμή που φτάσαμε κοντά στο πολεμικό επεισόδιο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.
Αλέξης Παπαχελάς: Αυτό ήταν η σύγκρουση των δύο πλοίων;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.
Αλέξης Παπαχελάς: Μάλιστα. Τώρα, με αυτόν τον Erdogan μπορεί να τα βρει κανείς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω. Αλλά το να τα βρει είναι σχετικό. Η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά [...] Εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ [...] υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε.»