ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πανούσης: «Η αρρωστημένη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών προσβάλει την υγεία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»

Πανούσης: «Η αρρωστημένη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών προσβάλει την υγεία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» Facebook Twitter
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC
2

To ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της προέδρου της Βουλής συνεχίζεται με άρθρο του κ Πανούση στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κος Πανούσης αφήνει αιχμές και φωτογραφίζει τη συμπεριφορά της κας Κωσταντοπούλου μετά τη κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τους νέους κανονισμούς που εφαρμόζονται από σήμερα στη Βουλή για τους αστυνομικούς και με φόντο το περιστατικό απαγόρευσης εισόδου αντρών των ΜΑΤ στο κτίριο προκειμένου να κάνουν χρήση της τουαλέτας. Στο άρθρο του καταλήγει πως "η "αρρωστημένη" συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών μπορεί να προσβάλει την υγεία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας" και σημειώνει πως πρέπει να υπάρχει "Προσοχή και σ' αυτές τις κόκκινες γραμμές".

Τα τρία υστερόγραφα του Πανούση από το άρθρο:
ΥΓ. 1: Αλλο να προστατεύουμε τις διακηρύξεις μας κι άλλο να κρυβόμαστε πίσω από αυτές.
ΥΓ. 2: Η χώρα έχει ανάγκη από «σταθερές» (θεσμούς, κανόνες, παραδόσεις) και όχι από ανομικές ασάφειες.
ΥΓ. 3: Η «αρρωστημένη» συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών μπορεί να προσβάλει την υγεία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Προσοχή και σ' αυτές τις κόκκινες γραμμές.

Ο κ. Πανούσης κάνει επίσης λόγο για «επαναφορά της κοινωνικής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ζωής στο πλαίσιο του ορθολογισμού, του διαλόγου, της νηφαλιότητας, της σύνεσης και της σύνθεσης». Σε άλλο σημείο του άρθρου του σημειώνει πως «Η ενηλικίωση της κυβερνώσας Αριστεράς θα επιτευχθεί μέσα από το άνοιγμα στους εμπνευσμένους συγγραφείς του μέλλοντος και όχι μέσω της εσωστρέφειας των «μεταφραστών» του παρελθόντος. Η συνωμοσιολογία ότι όλοι είναι «εναντίον της Αριστεράς» δείχνει αδυναμία, αμηχανία και εν τέλει «ναρκισσιστική φοβία» διαχείρισης της πραγματικότητας.»



Ολόκληρο το άρθρο:


Πολιτικά θυρανοίξια

Χρειάζεται μια ρήξη. Όχι όμως με το μέλλον αλλά με το παρελθόν. Είμαστε μπροστά στο ιστορικό σταυροδρόμι της εθνικής ανασύνταξης. Το αδιέξοδο είναι πίσω μας. ΤΟ ίδιο και η βύθιση στην τραγικότητα του μηδενισμού, της συνολικής αποτυχίας και της αβοηθησίας. Το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το αξιακό πρέπει να συνοδοιπορούν σ' αυτή την πορεία εξόδου απο την παρακμή. Αυτή είναι η διδαχή της Αριστεράς που θέλει να σηκώσει όρθια όλη την κοινωνία και όχι απλώς να δικαιώσει την αντιπολιτευτική γραμμή.

Ας επιλέξουμε ως χώρα το μοντέλο ανάπτυξης τους συμμάχους και τις αναγκαίες κινήσεις και ας π΄ψουμε να μηρυκάζουμε τα περί θηλιάς, "μοιραίας" λύσης κλπ. Δεν μπορώ να πω οτι κινούμαστε στα άκρα. Είναι πάντως βέβαιο ότι δεν ζούμε "στην άκρη της Ευρώπης". Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είμαστε συνεχώς και στο επίκεντρο του ενδιφέροντος, όχι όμως λόγω γκλαμουροαριστερού life style, αλλά λόγω στρατηγικής θέσης και σταθερής εθνικής στρατηγικής μέσα στο περίπλοκο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι (όπως παλιά) "ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα) αλλά το "ποιος θέλει να μην κυβερνιέται η αυτό το κράτος με δημοκρατία και κοινωική δικαιοσύνη;". Αυτό το ερώτημα δεν συνδέεται μόνο με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Έχει ευρύτερο εσωτερικό βάθος. Αυτρό δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε "νέους εχθρούς". Ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο που θα υπογράψουν και θα τιμήσουν όλοι, πολιτικοί και πολίτες, είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Ένα συμβόλαιο τιμής, αλήθειας και συνεπούς "γραμμής".

Από το "ιστορικό κεκτημένο" περάσαμε στο "ηθικό πλεονέκτημα" αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουμε τα (εμφανή;) σημάδια της πολιτικής παρακμής της Μεταπολύτεισης που καλείται να διαχειριστεί η Αριστερά χωρίς να είναι συνυπεύθυνη για τα όσα έγιναν. 

Εδώ δεν πρόκειται για έντιμους (με τους έξω) ή για ιστορικούς συμβιβασμούς (με τους μέσα) αλλά για την επαναφορά της κοινωνικής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ζωής στο πλαίσιο του ορθολογισμού, του διαλόγου, της νηφαλιότητας, της σύνεσης και της σύνθεσης.

Ξεμείναμε από μύθους και θαύματα. Χρειαζόμαστε αλήθειες και σχέδιο. Το περιούσιον και το εξαιρετικόν (ή και εξαιρέσιμον) δεν μας κάνουν καλό. Προτιμότερη η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, δηλαδή σ' εμάς τους ίδιους (και όχι στον υπερβατικό εαυτό μας).

Δεν είμαστε ούτε θύματα της σύγχρονης ιστορίας ούτε οι βασικοί συντελεστές της πορείας της. Το αν είμαστε "αναλώσιμοι" ή "βιώσιμοι" εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον δρόμο της ηγεμόνευσης όχι μόνο με αυτοαναφορές στην Αριστερά, αλλά και με εμπέδωση ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται σε κοινές αξίες, οι οποίες κινητοποιούν όλες τις κοινωνικές δυνάμεις (ακόμα και - ιδίως - τους "εν δυνάμει" αντιπάλους της).

Η ενηλικίωση της κυβερνώσας Αριστεράς θα επιτεχυθεί μέσα από το άνοιγμα στους εμπνευσμένους συγγραφείς του μέλλοντος και όχι μέσω της εσωστρέφειας των "μεταφραστών" του παρελθόντος. Η συνωμοσιολογία ότι όλοι είναι "εναντίον της Αριστεράς" δείχνει αδυναμία αμηχανία και εν τέλει "ναρκισσιστική φοβία" διαχείρισης της πραγματικότητας.

Ήρθε η ώρα για το άλμα πάνω από τη φθορά.

Για το άλμα πάνω από την αυταρέσκεια και την αυτάρκεια. Για το άλμα εις ύψος και όχι εις μήκος. Για το άλμα στο καινό που ζητάει όλη η Ελλάδα και όχι στο κενό, κίνδυνο που δεν βλέπουν μόνον οι εθελοτυφλούντες.

ΥΓ1: ΆΛλο να προστατεύουμε τις διακηρύξεις μας κι άλλο να κρυβόμαστε πίσω από αυτές
ΥΓ2: Η χώρα έχει ανάγκη από "σταθερές (θεσμούς κανόνες παραδόσεις) και όχι από ανομικές ασάφειες
ΥΓΕ3: Η "αρρωστημένη" συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών μπορεί να προσβάλει την υγεία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Προσοχή και σ' αυτές τις κόκκινες γραμμές

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ελπίζω εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να επικρατήσει ο ορθολογισμός, ο διάλογος, η νηφαλιότητα, και η σύνεση τύπου Πανούση και όχι η "αρρωστημένη" συμπεριφορά.
Ο Πανούσης είναι περίεργη υπόθεση πολιτικού. Την μία λέει σωστά πράγματα, την άλλη βλακείες. Δεν μπορώ να καταλάβω αν θέλει να κάνει δουλειά ή όχι. Πάντως σχετικά με την κόντρα του με την Ζωίτσα, έχει δίκιο.