Πάρτι στο Twitter με το άρθρο του Καρανίκα για την αριστερή λογοτεχνία

Πάρτι στο Twitter με το άρθρο του Καρανίκα για την αριστερή λογοτεχνία Facebook Twitter
20

Πολλά σατιρικά σχόλια έχει προκαλέσει στο ελληνικό Twitter το άρθρο του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα, με τίτλο «Απέναντί μας και η Δεξιά ως νοοτροπία», το οποίο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» το Σαββατοκύριακο.

Στο άρθρο του ο Νίκος Καρανίκας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Πρώτη φορά στην Ελλάδα ήρθε ο κόσμος του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης να κυβερνήσει εις βάρος των προηγούμενων ισορροπιών...» και στη συνέχεια καταπιάνεται με τη λογοτεχνία για να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά.

«Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό. Δυσκολευόμασταν με την ευρωπαϊκή διανόηση και τα φιλοσοφικά ρεύματα, αλλά επιμέναμε. Κουβεντιάζαμε τα αναγνώσματά μας, μιλάγαμε για φιλοσόφους και τις απόψεις τους, πηγαίναμε να δούμε Ταρκόφσκι, Βισκόντι και Αγγελόπουλο, ενώ μετά βγαίναμε να αναλύσουμε τι είδαμε και, καθώς μιλάγαμε για τον ιταλικό νεορεαλισμό, μαλώναμε για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και κοροϊδεύαμε το Χόλιγουντ», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες. Ήμασταν μαζί με τα κορίτσια φεμινιστές, γιατί μας άρεσε το κομμάτι της ιστορίας για τις σουφραζέτες αλλά και την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Καταλαβαίναμε και αγαπούσαμε τα κορίτσια διαφορετικά από τους φαλλοκράτες. Όλες αυτές οι κουβέντες ήταν που μας έκαναν να διαφέρουμε από τους δεξιούς, τους δαπίτες και τις δαπίτισσες. Εκείνοι διαβάζανε "4 τροχούς", "Moto" και "Marie Claire", όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες. Αυτές οι κουβέντες ήταν για εμάς γεμάτες ιδέες, αυτές μας άλλαζαν τα μυαλά, την οπτική, τον τρόπο που θα συμπεριφερόμασταν στους πιο αδύναμους. Αυτές οι κουβέντες, αυτά τα διαβάσματα, μας έμαθαν να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό, μας έμαθαν να ζούμε με αξιοπρέπεια, να φροντίζουμε να δημιουργούμε περιβάλλοντα που δεν καταστέλλουν τις δυνατότητες των άλλων· μάθαμε τι είναι η ισότητα, η ισοτιμία και η αλληλεγγύη. Κοροϊδεύαμε τον δεξιό τρόπο ζωής. Είχαμε μια εικόνα δυο διαφορετικών κόσμων, με αξίες και ιδανικά διαφορετικά».

Η υπογραμμισμένη γκάφα, που θυμίζει λίγο τα νησιά Μυτιλήνη και Λέσβος που είχε πει ο Αλεξης Τσίπρας, προκάλεσε θυμηδία στο Twitter που εκτός από το να επισημαίνει πως Πασκάλ και Μπρικνέρ είναι το ίδιο πρόσωπο, έχει εμπνευστεί και για τις υπόλοιπες λογοτεχνικές ανησυχίες του κυρίου Καρανίκα. To hashtag #vivliothiki_karanika, βρίσκεται από το πρωί μεταξύ των κορυφαίων trending θεμάτων.











Πολιτική
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Στο επόμενο αριστερό άρθρο του στην Αυγή, ο αριστερός Καρανίκας θα μας εκθέσει πώς πέρασε το αριστερό του σαββατοκύριακο. Στην Β' Δημοτικού δεν είχε καταφέρει να πάρει Α΄ στο Σκέφτομαι και Γράφω του ίδιου θέματος, αλλά τώρα που ωρίμασε, μέστωσε το πνεύμα του από καντάρια φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και είναι γεμάτος από αριστερούς χυμούς, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι όλο και κάπως καλύτερα θα τα πάει. Εικάζεται ότι θα αντιπαραθέσει το αγωνιστικό σαββατοκύριακο ενός αριστερού στο μπαράκι να κατεβάζει στοχαστικά βότκες με το αντιδραστικό weekend ενός δεξιού στα μπουζούκια να καταναλώνει απροβλημάτιστα το ουίσκι. Δεν θα κάνω άλλο spoiler, γιατί η μισή απόλαυση βρίσκεται στην αγωνία για την συνέχεια και την κατάληξη του ρηχού δεξιού σαββατόβραδου από τη μια, και της αριστερής κυριακάτικης Αυγής, από την άλλη. Αποφεύγω να πω cliffhanger, από διακριτικότητα μπροστά στην απέχθεια που τρέφει ο σύντροφος προς τις πλαστικές συνταγές του σιλικονάτου Χόλιγουντ - δεν αντέχει η καλλιεργημένη στη ρώσικη στέπα αισθητική του αυτή την ακατέργαστη ξανθιά λαίλαπα της χαζαμάρας και της κενότητας.Όμως υπόσχεται πως θα γευτείτε όλη την ριζοσπαστική διανόηση της ιστορίας συμπυκνωμένη στην κάψουλα 1 μόνου σαββατοκύριακου.Τυχεροί αριστεροί αναγνώστες! Πάλι σας έφεξε.
Με αφορμή τον θάνατο του Λουκιανού, διάβαζα εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο του Φώντα Τρούσα, για τα Μικροαστικά, τον καλύτερο για εμένα δίσκο του Κηλαηδόνη σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Από εκεί τσίμπησα ένα ποίημα που δεν μελοποιήθηκε τελικά. Ταιριάζει: Αριστερός μικροαστός φροντίζει και κοιτάζει για να ’ναι ενήμερος κι αυτός η τέχνη πια τι βγάζει… Του Ρίτσου παίρνει τ’ άπαντα ρεπρουντουξιόν κοιτάζει παιδεύεται, ιδροκοπά μα νόημα δε βγάζει. Μα σαν μιλά για ονόματα λέει πως είν’ μεγάλοι γιατί το λένε διεθνώς τόσοι και τόσοι άλλοι. Στερείται δε του σινεμά ακόμα και του αστείου αν δε διαβάσει κριτική του Κώστα Σταματίου!
Καημένε Καρανίκα, δεν θα ήθελες να ξέρεις τι γνώμη θα είχε ο Μπρυκνέρ για σένα και για τον θίασο που μας κυβερνά.Προφανώς έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί ο Μπρυκνέρ, μην του βάζεις ιδέες και κοιτάξει προς τα δω.
Το σοκαριστικό δεν είναι ότι έκανε ένα λάθος (και ποιός δεν κάνει;). Το σοκαριστικό είναι ο συνδυασμός ρηχότητας, αλαζονείας, έλλειψης αυτογνωσίας και ξετσιπωσιάς που τον διακρίνει. Προφανώς υπάρχουν δεκάδες τέτοια "Φρούτα" σαν αυτόν σε αυτή την τρισάθλια κυβέρνηση, απλώς ο εν λόγω συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό το λάθος του. Εγώ να πω την αμαρτία μου δεν θα το πρόσεχα ποτέ, αλλά και μου φαίνεται σαν μια απλή γκάφα, ότι όμως κάτι που μπορεί να πάρει έκταση.Τραγικό όμως είναι το ίδιο το άρθρο, αφού εν έτη 2016 ο Καρανίκας συνεχίζει να αναπαράγει την στερεοτυπική άποψη που έχουν "αριστεροί" για τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι μόνο εκείνοι έχουν το δικαίωμα στην διανόηση, στην αλληλεγγύηση στις μειονότητες, στον φεμινισμό κ.α. ενώ οι υπόλοιποι είναι παρηκμασμένοι φαντασιόπληκτοι μπουρζουά. Απορώ αν παίρνει κανείς στα σοβαρά τέτοιου τύπο άρθρα καθώς επίσης και άτομα με τέτοιες νοοτροπίες.
Ο Καρανίκας ανταποκρίνεται πλήρως στην κλασική εικόνα του Κνίτη που θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια. Ατημέλητο λουκ, σνομπαρία και ακατάσχετη παπαρολογία.
Το να κυκλοφορείς στο κάμπινγκ με ένα βιβλίο στο χέρι που ένα καλοκαίρι μετά θα το έχεις φτάσει στη μέση, ποτέ δεν το θεώρησα διάβασμα.___"Σοσιαλισμός είναι η απελπισμένη προσπάθεια να μπει κάποτε τάξη στη ζωή των ανθρώπων. Η τάξη αυτή επιβάλλεται με αυταρχισμό, που μερικοί ισχυρίζονται πως είναι η αληθινή ελευθερία".Φράση του Ντοστογιέφσκι, που άρεσε στον Ταρκόφσκι και υπάρχει στο Μαρτυρολόγιο, όπου ο σκηνοθέτης περιγράφει τι καλά που ήταν στην ΕΣΣΔ.
"Είχαμε μια εικόνα δυο διαφορετικών κόσμων"Δηλαδή παρά το τόσο διάβασμα κατέληξε σε μια απλουστευμένη, στενόμυαλη, παιδαριώδη και ανώριμη ιδέα για τους ανθρώπους.Όπως βολεύεται ο καθένας.
Υπάρχει πάντως και φιλόσοφος Πασκάλ. Αν δεν κάνω λάθος έζησε στη Γαλλία κατα το 17ο αιώνα. Όσο για το άρθρο του κου Καρανίκα κόλησα στηντελευταία πρόταση "Είχαμε μια εικόνα δυο διαφορετικών κόσμων, με αξίες και ιδανικά διαφορετικά".Η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενοι μια θεσούλα στο δημόσιο ήθελαν, που να ονειρευτούν θέση στο Μαξίμου.
Δεν καταλάβατε, μάλλον εννοούσε τους Blaise Pascal (1623–1662) και Pascal Bruckner (γενν: 1948). Έχει γράψει πολλά για τον φασισμό ο Blaise Pascal.Την ποίηση της Κικής Δημουλίδου την γνωρίζει ο Καρανίκας; Ειναι εξαιρετική.
Να προσθέσω ότι εκτός από τον αντίφα Μπλεζ Πασκάλ, υπάρχει και ο Πασχάλης που έγραψε το "Κορίτσι του Μάη" για μια συντρόφισσα με κάποια, ομολογουμένως, μικροαστικά κολλήματα.
Είναι δυνατόν να εκδίδει η Αυγή ένα τέτοιο λούμπεν ελεεινογράφημα;(Ναι είναι. Στην Αυγή του Μουλόπουλου και του Τσίπρα ταιριάζει απόλυτα. Φανταστείτε δε τα ορθογραφικά που θα είχε προτού να το "χτενίσουν" οι συνεργάτες του Καρανίκα).