Παυλόπουλος: Χρειαζόμαστε έναν Θησέα για να εξοντώσει το Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού

Παυλόπουλος: Χρειαζόμαστε έναν Θησέα για να εξοντώσει το Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού Facebook Twitter
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
5

Με οικονομικό Μινώταυρο παρομοίασε το φιλελευθερισμό και τη σημερινή οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, χρησιμοποίησε το μύθο του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και του Θησέα για να ερμηνεύσει τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας ότι  «ολοένα και περισσότερο η οικονομία, θυμίζει το μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη».

«Αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος που έχει το δικό του Μινώταυρο, ως αρχιτέκτονα αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο, της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Πρόκειται για το «γνήσιο τέκνο» της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης, ήτοι για τις βουλιμικές «αγορές», που γίνονται πολύ περισσότερο επικίνδυνες όταν δρουν υπό καθεστώς απειλής της υπόστασής τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα, όταν δηλαδή οι «αγορές» ενεργούν υπό το κράτος του πανικού κατάρρευσης του οικοδομήματος που, «ακάθεκτες», δημιούργησαν», ανέφερε επίσης στην μακροσκελή ομιλία του. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «απέναντι σ' αυτόν τον «Μινώταυρο» ο κανόνας δικαίου, η έννομη τάξη και οι θεσμοί παίρνουν τη μορφή ενός άλλου «Θησέα», ο οποίος, με «ασπίδα» την παραδοσιακή του δημοκρατική νομιμοποίηση και «δόρυ» την πλήρη αίσθηση της θεσμικής του αποστολής, οφείλει ν' αγωνισθεί για να εντοπίσει το «Μινώταυρο» και να τον εξοντώσει».

Όπως τόνισε, «μίτο της Αριάδνης» έχει τα ίχνη της διαχρονικής εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών, από την γέννησή τους ως την καταξίωσή τους.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ