Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας στη Μόσχα έκανε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη 1 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη Τσίπρα στο μνημείο καλύφθηκε απευθείας από την ρωσική τηλεόραση αλλά και από διεθνή δίκτυα, όπως το BBC.
Σήμερα το Russia Today φιλοξενεί εκτενέστατο άρθρο με τίτλο «Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το σημερινό ραντεβού Πούτιν-Τσίπρα» στο οποίο αναφέρεται στις φήμες ότι Αθήνα και Μόσχα ετοιμάζουν μυστικό σχέδιο διάσωσης, πάνω σε μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τους Ρώσους και συγκεκριμένα από τον υπ. Οικονομικών Anton Siluanov, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.
Αναφέρεται επίσης το δημοσίευμα της Kommersant ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει έμμεση οικονομική βοήθεια, αλλά και η δήλωση Βαρουφάκη ότι η χώρα του «δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα".
Σημειώνεται πάντως ότι αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να είναι έμμεση και επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο είναι πιο θετικοί για τη ρωσική οικονομία, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα συρρικνωθεί φέτος μεταξύ 3% και 4%.
Το δίκτυο επισημαίνει με νόημα ότι παρότι η οικονομία της Ρωσίας δεν διανύει την καλύτερη εποχή της, η χώρα έχει «αποθηκεύσει» για τα δύσκολα 356 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και πάνω από 150 δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά από το πετρέλαιο. «Αν η ρωσική οικονομία κινδυνεύσει με ύφεση, τα κεφάλαια αυτά θα τη διατηρήσουν σταθερή», σημειώνει το RT.
Τονίζεται επίσης ότι η Ρωσία εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια με δάνεια σε πρώην σοβιετικές χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Αρμενία και η Ουκρανία που έλαβε 3 δισεκατομμύρια, πριν αποφασίσει τη στροφή στην Ευρώπη.
Το ερώτημα, σημειώνει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν είναι αν η Μόσχα έχει χρήματα αλλά αν θα θελήσει να πάρει «πολιτικό μέρισμα» από έναν ακόμη σύμμαχο, την Ελλάδα που ταλανίζεται από τα 240 δισεκ. του χρέους της.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη συμφωνία για το αέριο, τον Turkish Stream και στην επίσκεψη Λαφαζάνη στη Μόσχα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κεφάλι για να συζητήσουν μια έκπτωση του φυσικού αερίου για την Ελλάδα, αλλά και τη ρήτρα «take-or-pay».
Αφού αναλύεται λεπτομερώς το θέμα του αγωγού, ο αρθρογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και στο βέτο που άσκησε η Ελλάδα στις ευρωπαικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι ενώ ο Τσίπρας βρίσκεται ακόμη στη Μόσχα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 463 εκατομμύρια στο ΔΝΤ και άλλα 768.000.000 ως το τέλος Μαίου.
σχόλια