Παρά τις εκτιμήσεις του Νίμιτς και του Κοτζιά ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, ένα νέο «εμπόδιο» έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ώρες και αυτό είναι το θέμα της ταυτότητας.
Τόσο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς εμμέσως όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ άμεσα έθεσαν θέμα «εθνικής ταυτότητας».
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε ''Μακεδόνες'' και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλώσσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σημείωσε δε, πως «αν θιχτεί ζήτημα ταυτότητας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».
Από την άλλη ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα δεν άκουσε «τίποτα που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας». Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν τη δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέροντας πως «εμείς έχουμε δηλώσει τις θέσεις μας ξεκάθαρα. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε και ερμηνεύει εκείνος τις θέσεις μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του πάντως δια στόματος Κοτζιά διεμήνυσε χτες ότι «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Reuters τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος του Σκοπιανού θα έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο.
Υπογράμμισε δε, πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην ΠΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά.