Στη Βουλή η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Πυλώνες ΔΕΗ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. 

Με την τροπολογία θεσπίζεται προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων λιανικής αγοράς, με την εφαρμογή του οποίου επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα υπερβάλλοντα έσοδά τους από τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η τροπολογία προβλέπει επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς, στην περίπτωση που κατά τον χρόνο υπολογισμού της δεν είναι διαθέσιμες οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων. 

Επίσης, οι διατάξεις της προβλέπουν τη σύσταση της υπηρεσίας μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και ορίζεται ότι το οικονομικό αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πάροχοι της υπηρεσίας θα καταβάλλεται από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Εάν οι πάροχοι υπηρεσίας μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξασφαλίσουν τον περιορισμό ενεργού ισχύος, επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμορφώσεως, που αποτελούν έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νέας υπηρεσίας και τον προσδιορισμό των καταναλωτών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. 

Πρόγραμμα για «έξυπνα κτίρια» 

Με την ίδια τροπολογία- που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη, από την ολομέλεια της Βουλής- θεσπίζεται πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ετοιμότητα για έξυπνα κτίρια». 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των κτιρίων μέσω voucher για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών στην υποδοχή οπτικής ίνας, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα».

Επιλέξιμα για το πρόγραμμα είναι όλα τα κτίρια εντός των περιοχών παρέμβασης- στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών- εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους. Εξαιρούνται τα κτίρια που ανήκουν σε φορείς γενικής κυβέρνησης. 

Εξάλλου, δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων να περιλαμβάνονται ευρύτερες παρεμβάσεις ανακαίνισης για αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM