Τα 130 δις δεν είναι το τέλος των προβλημάτων της Ελλάδας, γράφει σήμερα ο Larry Elliott στον Guardian, «απλώς αναβάλλουν το αναπόφευκτο. Μια μεγαλύτερη οικονομική διαμάχη και την έξοδο από το ευρώ».
Στη συνέχεια παραθέτει τις αξιολογήσεις των αγορών για τη συμφωνία όπως «μια συμφωνία με ρηχά θεμέλια», «αναβολή της εκτέλεσης» κτλ και εκτιμά ότι οι εταίροι ταπεινώνουν την Ελλάδα καίγοντας την, για «να κρατήσουν ζωντανό το μύθο ότι το ευρώ λειτουργεί».
Αφού αναφέρεται στη συνέχεια τις εκτιμήσεις των δανειστών, ότι π.χ η ύφεση θα σταματήσει το 2014 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια έξι χρόνια ανάπτυξης, ο αρθρογράφος σημειώνει με χιούμορ ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει τη νύχτα της συμφωνία να κάπνισαν κάτι πραγματικά δυνατό».
Για τον αρθρογράφο στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει. Και αναφέρει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν στην πραγματικότητα άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα που ξέρουν ότι θα προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας και, σχεδόν σίγουρα, περαιτέρω πολιτική αναταραχή.
«Ακόμη και αν, από κάποιο θαύμα, όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχία τηρηθούν τότε το χρέος της Ελλάδας θα είναι το 2020 στο 120%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με αυτό της Ιταλίας σήμερα. Και αυτό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι η καταστροφή της ζήτησης που θα γίνει ακόμη πιο θλιβερή¨, γράφει ο Έλλιοτ.
Το ΔΝΤ, γράφει παρακάτω ο αρθρογράφος, παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος από μια βαθύτερη ύφεση, δεν λέει όμως ότι ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα απογυμνώνεται από την κυριαρχία της, γράφει ο Γκάρντιαν, «θα είναι μια ανεξάρτητη χώρα μόνο κατ 'όνομα».
Εν ολίγοις, καταλήγει ο Larry Elliott «αυτό δεν είναι το τέλος του ελληνικού έπους. Η οικονομία θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται, η δυναμική του χρέους θα επιδεινωθεί και σε λίγο θα υπάρξει συζήτηση για το ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Αυτό, όμως, δεν θα φτάσει ποτέ. Την επόμενη φορά, η Ελλάδα θα πηδήξει προς την έξοδο».
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
σχόλια