Με ειρωνεία αναφέρεται σε άρθρο της η βρετανικήTelegraph στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια “μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα”.
Στην εισαγωγή του το άρθρο αναφέρει ότι “οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν φημίζονται για το χιούμορ τους, όπως και οι Γερμανοί πολιτικοί ή οικονομικοί επικεφαλής της ευρωζώνης. Αλλά αν κάποιος περιπλανηθεί στην πλατεία Συντάγματος αυτές τις ημέρες μπορεί να σκεφτεί ότι κάποιος στην ευρωπαϊκή ιεραρχία έχει μία αίσθηση αναστάτωσης».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε μια πλατεία που επισκευάζει τα μάρμαρα της μετά από πέντε χρόνια μαχών διαδηλωτών και αστυνομίας και ο αρθρογράφος διερωτάται: «Γιατί, τελικά, η υπερχρεωμένη Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, έπειτα από πέντε χρόνια που γονάτισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ;»
Για να δώσει την απάντηση ο ίδιος: «Η απάντηση, όπως τα περισσότερα πράγματα στις Βρυξέλλες, είναι γραφειοκρατική: η προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ κάθε έξι μήνες. Αλλά, τεχνικά, η χώρα που έχει τα ηνία κάνει λίγα περισσότερα πέρα από τη διοργάνωση ευρωπαϊκών συνόδων, οι επόμενοι έξι μήνες θα φανούν στους Έλληνες ως μία σημαντική ευκαιρία για προώθηση στην Ευρώπη μίας αναπτυξιακής ατζέντας, την ώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση».
Χαρακτηριστικά αναφέρει επίσης ότι κάποιοι βλέπουν αυτή την προεδρία σαν «το κακό παιδί στο τελευταίο θρανίο που κάνει τον σχολικό επιστάτη» και φιλοξενείς δηλώσεις του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Ντάνιελ Χάναν ο οποίος λέει: «Είναι εκπληκτικά παράδοξο. Η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κυβερνήσει τον εαυτό της και την έχει παραδώσει στην τρόικα. Τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ”.
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι τουλάχιστον 14 Σύνοδοι θα γίνουν στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει περισσότερα ταξίδια για τους Γερμανούς βουλευτές τους οποίους θα υποδέχονται διαδηλωτές, όπως έγινε με τη Μέρκελ την οποία παρομοίαζαν με τον Χίτλερ.
Αναφορά γίνεται ακόμη στη φοροδιαφυγή με το παράδειγμα του Λιάπη αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογών την Άνοιξη με κινδυνο τα αντιμνημονιακά κόμματα να πάνε το πρόγραμμα πίσω.
Καταλήγοντας αναφέρεται δήλωση του Άναντ Μένον, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος επισημαίνει: «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να αποκαταστήσουν την φήμη τους με την αποτελεσματική προεδρία και με το να δείξουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ένα σκληρό πλοίο».