Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον αύριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπόρις Τζόνσον Facebook Twitter
Christopher Furlong/Pool via AP
0

Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ατζέντα να συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς ΕΕ και Βρετανία έχουν μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως οι εμπορικές συμφωνίες για το Brexit και το Πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας.

Στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την ελληνική παροικία του Λονδίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά τις συναντήσεις του στο Λονδίνο, θα υπογραμμίσει τη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, υπό τον όρο, πάντα, ότι θα απουσιάζουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19.

Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως κατέδειξε η πριν από λίγα 24ωρα παρέμβασή του στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καλέσει την βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους στην Ελλάδα. Αυτό που θα επισημάνει στον Μπόρις Τζόνσον είναι ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις, το οποίο, όπως θα πει, δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενθαρρύνει την βρετανική κυβέρνηση να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση του μνημείου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», είπε στην συνέντευξή του στην The Telegraph.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα,«αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων», όπως λένε κυβερνητικές πηγές. 

Μεταξύ άλλων , ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό την εδαφική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επικρίνει με αυστηρό και έντονο τόνο ενώπιων του Τζόνσον την εξόχως αντιπαραγωγική στάση Άγκυρας και ψευδοκράτους, που επιμένουν στη λύση των δύο κρατών. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στο ζήτημα των διαφορετικών προσεγγίσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Μ. Βρετανία τάσσεται πλήρως με το πλευρό των Βρυξελλών. Τέλος, αναμένεται να επισημάνει πως η ενότητα της ΕΕ δεν αμφισβητείται και πως η Ελλάδα παραμένει αλληλέγγυα με τους εταίρους της και την Ιρλανδία.

Σε επίπεδο σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας και πριν από την άφιξή του στο Λονδίνο, να έχει επικοινωνίες με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα επισημάνει στον Βρετανό συνομιλητή του την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολίων, που εντοπίζονται εσχάτως στις ευρω - βρετανικές σχέσεις στο φόντο του Brexit.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Τρίτης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης, καθώς και εμφανίσεις σε ευρείας απήχησης βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM