Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους - Η χώρα βγαίνει από το πηγάδι

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους - Η χώρα βγαίνει από το πηγάδι Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

«Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα "καθοριστικό βήμα" για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη σύσταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τόνισε επίσης πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018», επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από την Κοζάνη, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

«Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Και το σημαντικότερο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι «ότι δεν ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα, απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

«Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι.Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος«, υπογράμμισε.

«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης
Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας η αποσπασματικότητα και η
Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση. Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης, εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως στόχος είναι η μείωση της ανεργίας: «Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία. Η άλλη παράμετρος είναι η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο».

Σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι «η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2009, δημιούργησε μια εντελώς ειδική κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ανεξάρτητα από την κρίση. Ενώ το 45% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται ακόμα από τη Δυτική Μακεδονία, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια στρέβλωση, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε το 30%. Γεγονός απαράδεκτο που η ανατροπή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σχεδιασμού».

«Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής», πρόσθεσε.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια