Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

Συνεχίζεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

 

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού και σημείωσε:

«Δεν παντρεύτηκα για να μην βάλω στο γάμο μου γραβάτα, ωστόσο, όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

 

Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.

 

Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.
Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».
Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

 

 

«Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

 

«Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».

 

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντηση του Πρωθυπουργού στην ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με την υποσημείωση ότι ήδη ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει υπουργείο. «Εάν θα δείτε τον κ. Παππά (σ.σ. ήταν παρών), να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο» απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο.

 

Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM