Είναι πιθανό πολλοί από τους τηλεθεατές των Ολυμπιακών Αγώνων να παρατήρησαν στα σώματα αρκετών αθλητών (κυρίως Αμερικανών) όπως ο Μάικλ Φέλπς, μία σειρά από μυστηριώδεις, κόκκινες κηλίδες που μοιάζουν με κυκλικά σχεδιασμένες μελανιές.
Αυτοί οι περίεργοι κύκλοι όμως, όπως εξηγεί το NBC, είναι απλώς το αποτέλεσμα μίας θεραπευτικής τεχνικής που ονομάζεται «cupping» και έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μέθοδος μάς είναι περισσότερο γνωστή ως «βεντούζες».
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η τεχνική του «cupping» χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, της Κίνας και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνική αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθάει στην ανακούφιση των κουρασμένων μυών.
Όπως αναφέρει το CNN, το «cupping» έχει χρησιμοποιεί κατά καιρούς για τη θεραπεία πολλών ειδών τραυματισμών ή άσχετων μεταξύ τους συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η τοπική παράλυση, η δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και η ακμή. Ωστόσο, συνηθέστερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του σωματικού και μυικού πόνου.
Επί της ουσίας, στη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αθλητές, οι «κούπες» συνδέονται με μία αντλία, η οποία αφαιρεί τον αέρα και επιτρέπει την αναρρόφηση του δέρματος. Αυτό δημιουργεί τις μελανιές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να κρατήσουν μέχρι και δύο εβδομάδες.
Έχει επιστημονική βάση η συγκεκριμένη θεραπεία;
To CNN αναφέρει πως σε δύο κλινικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2011 με τυχαία επιλογή, τα άτομα που συμμετείχαν εξήραν την αποτελεσματικότητα του cupping στην αντιμετώπιση του πόνου.
Όμως πρόκειται για δύο κλινικές έρευνες με πολύ μικρό δείγμα συμμετεχόντων, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να γράψουν στην έκθεσή που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine» πως είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες του «cupping».