ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ρίο: Η Κινέζα κολυμβήτρια που έσπασε το ταμπού και μίλησε ανοιχτά για την περίοδό της

Ρίο: Η Κινέζα κολυμβήτρια που έσπασε το ταμπού και μίλησε ανοιχτά για την περίοδό της Facebook Twitter
Η Fu Yuanhui ( Martin Bureau/Agence France-Presse — Getty Images)
1

Η κινέζα κολυμβήτρια Fu Yuanhui, που έχει γίνει μία από τις αγαπημένες συμμετοχές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων μετά το ξάφνιασμά της όταν έμαθε πως πήρε μετάλλιο την ώρα που έδινε συνέντευξη, κέρδισε για ακόμη μια φορά την εκτίμηση του κοινού με μια δήλωσή της.

Το περασμένο Σάββατο μίλησε ανοιχτά για την περίοδό της, σπάζοντας έτσι ένα θέμα ταμπού μεταξύ των αθλητριών και το βίντεο της συνέντευξής της έγινε γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλές στα social media.

Όταν η δημοσιογράφος που έκανε ερωτήσεις στις αθλήτριες της ομάδας της, είδε την Fu να πιάνει την κοιλιά της υπέθεσε πως πονάει, και την ρώτησε: «Το στομάχι σου πονάει» - «Μου ήρθε περίοδος χτες το βράδυ και έτσι είμαι πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη ακόμη. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία που δεν κολύμπησα όσο καλά θα έπρεπε», διόρθωσε η αθλήτρια την δημοσιογράφο.

Η ειλικρίνεια με την οποία απάντησε η Fu προκάλεσε αμέσως έναν κατακλυσμό σχολίων στο διαδίκτυο. Στο Weibo, και το Twitter, όπως και στα social media της Κίνας, το hashtag που σχετίζονται με το θέμα είχε πάνω από μισό εκατομμύριο αναφορές μέχρι το τέλος της Κυριακής, με πολλούς σχολιαστές εκφράζουν την υποστήριξή τους για την εξομολόγηση της αθλήτριας.

"Μόνο όσοι έχουν περίοδο, μπορούν να γνωρίζουν πόσο επίπονο είναι" έγραφε ένα σχόλιο ενώ ακόμη και άντρες χρήστες την παραδέχτηκαν και είπαν πως τον αγωνίζεται με περίοδο και να λυπάται που τερματίζει τέταρτη είναι κάτι που την κάνει φοβερή. Γυναίκες σχολιαστές έσπευσαν επίσης μέσα από τα social media να αμφισβητήσουν σχόλια που έκριναν πως ήταν ανθυγιεινό το κολύμπι σε πισίνα για μια αθλήτρια που έχει περίοδο και διερωτήθηκαν αν όσοι έλεγαν κάτι τέτοιο έχουν ακουστά για το ταμπόν.

 

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η έμμηνος ρύση εξακολουθεί να θεωρείται ντροπή και να προκαλεί αποστροφή, αν και αυτό σταδιακά αλλάζει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργικές εκστρατείες με hashtag και δημόσιες αναφορές αμφισβητούν πλέον την δυσαρέσκεια που προκαλείται από θέματα που σχετίζονται με την περίοδο. Αθλήτριες, όπως το πρώην αστέρι του τένις Annabel Croft της Βρετανίας, έχουν επικρίνει τη σιωπή που περιβάλλει την έμμηνο ρύση στον αθλητισμό. Το 2015, η αμερικανίδα μουσικός Kiran Gandhi έτρεξε στο Μαραθώνιο του Λονδίνου χωρίς προϊόντα γυναικείας υγιεινής και ενώ η ίδια είχε περίοδο, για να διαμαρτυρηθεί για τη διαπόμπευση του ζητήματος και τελικά τερμάτισε με τις κηλίδες αίματος εμφανείς στα ρούχα της.

 

Η ανοικτή συζήτηση σχετικά με την έμμηνο ρύση στην Κίνα γνωρίζει όμως πιο αργή εξέλιξη. Όταν σπάνια μιλάνε για την κατάστασή τους, οι γυναίκες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευφημισμούς όπως "επίσκεψη από τη θεία μου" ή "ένα διάλειμμα." Στην τηλεόραση, διαφημίσεις για προϊόντα γυναικείας υγιεινής απαγορεύονται ως ακατάλληλες κατά τη διάρκεια της prime time ζώνης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ λίγες Κινέζες να χρησιμοποιούν ταμπόν, επειδή λανθασμένα, πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια της παρθενιάς. Αυτό το μήνα, Κινέζοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν να λανσάρουν την πρώτη εγχώρια μάρκα ταμπόν της χώρας καθώς μέχρι τώρα, όλα τα ταμπόν που πωλούνται στην Κίνα είναι εισαγόμενα.

Τον Φεβρουάριο, η επαρχία Anhui εξέδωσε κανονισμό που επιτρέπει στις γυναίκες να πάρουν έως και δύο μέρες άδεια από την εργασία τους εάν αντιμετωπίζουν έντονους πόνους περιόδου και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να προμηθεύονται σημείωμα ενός γιατρού που πιστοποιεί τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται η πρακτική θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα και να αποθαρρύνει τους εργοδότες από την πρόσληψη γυναικών ή ακόμη πως οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να μην λάβουν την άδεια για να αποφύγουν την κριτική από τους άνδρες συναδέλφους.

"Η δήλωση της Fu Yuanhui έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση, επειδή η κινεζική κοινωνία εξακολουθεί να προσεγγίζει την έμμηνο ρύση έμμεσα, θεωρώντας την ακόμη και ατυχία," δήλωσε η Τsev Yaya, μια φεμινίστρια ακτιβίστρια και ερευνήτρια στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στη Σαγκάη. "Αλλά δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Η περίοδος είναι απλά ένα καθημερινό φαινόμενο. " προσθέτει.

Με πληροφορίες από New York Times

 

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σε όλα χρειάζεται μέτρο. Ούτε πρέπει να κρυβόμαστε εννοείται, αλλά ούτε να ξέρει όλος ο κόσμος λεπτομέρειες για τις μέρες της περιόδου. Για μας είναι ευαίσθητο θέμα, επώδυνο και δυσάρεστο, ενώ για πολλούς είναι αηδιαστικό. Η αθλήτρια καλά έκανε και το είπε, η άλλη όμως που τερμάτισε με τα αίματα ως statement, όσο νά ναι σιχαμερό...