Να ενώσουν τις φωνές τους για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Ριο ντε Τζανέιρο, ζητάει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους πολίτες όλου του κόσμου και τους καλεί να συνυπογράψουν την Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας της 20ης Απριλίου.
Μια Διακήρυξη που υπογράφηκε εκείνη την ημέρα στην Αρχαία Ολυμπία, αρχικά από τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης (στα πρότυπα της αρχαιότητας) και κατόπιν από προσωπικότητες και φορείς διεθνούς, περιφερειακού και εθνικού κύρους, όπως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.
Σήμερα, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σε εξέλιξη, η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ και η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να συμβάλει στην υλοποίησή της. Για το λόγο αυτό το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών από πολίτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. (Για να υπογράψετε την Διακήρυξη πατήστε εδώ)
«Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί μία ουσιαστική προσπάθεια υπόμνησης της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με γνώμονα τις ανάγκες του σήμερα, σεβασμό στην αρχαιότητα και χωρίς να παραγνωρίζουμε την αντικειμενική αδυναμία προώθησής της στις μέρες μας, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την αναγκαιότητα τήρησης της παύσης των εχθροπραξιών όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και πέραν αυτών» τονίζει ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης και συμπληρώνει: «παρακαταθήκη και ισχυρή βάση αποτελεί για εμάς η ευρύτατη απήχηση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφού αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων ανθρώπων και φέρνοντας κοντά αθλητές από 206 αποστολές (13 περισσότερες από ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ), οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά σε ένα κοινό χώρο και συναγωνίζονται υπό κοινούς κανόνες».
Ο Δρ. Φίλης προσθέτει πως «όλοι, ασφαλώς, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια χρησιμότητα μίας τυχόν κατάπαυσης του πυρός σε κάποιες εμπόλεμες ζώνες, έστω και λίγες μέρες, αφού έτσι προσφέρεται η δυνατότητα για μία σειρά από δράσεις. Από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τη διάνοιξη αντίστοιχων διαδρόμων έως και την εξασφάλιση χρόνου για την αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Η κύρια λογική μας είναι πως μέσω της προσωρινής παύσης των συγκρούσεων, με όχημα τον αθλητισμό, οι αντιμαχόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά κυρίως εντοπίζοντας τα οφέλη διακοπής των εχθροπραξιών, μπορούν να αναλογιστούν αν είναι προτιμότερη η Ειρήνη αντί ο πόλεμος».
Για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Τόμας Μπαχ έχει επισημάνει πως «η οικοδόμηση της ειρήνης είναι μια μακρά διαδικασία. Ο αθλητισμός θέλει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αυτής. Εντούτοις, έχουμε επίγνωση των ορίων μας – αλλά επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη των αξιών μας και των συμβόλων μας για να προωθήσουμε τη θετική, ειρηνική ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινωνίας. Οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε όλα τα όρια, συμφωνώντας σε παγκόσμιους κανόνες που θα διέπονται από υγιή ανταγωνισμό και θα επιλύουν διαφορές. Για τον λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την κοινή προσπάθεια, η οποία είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς, σε συνεργασία, η πολιτική και ο αθλητισμός αλληλοσυμπληρώνονται».
Δείγμα της σημασίας που δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ στην Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η πρωτοβουλία του – για πρώτη φορά στην ιστορία – να συμμετάσχει στους Αγώνες του Ρίο και μια δεκαμελής ομάδα προσφύγων. Άνθρωποι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους, λόγω εμπόλεμων καταστάσεων, στους οποίους, όμως, προσφέρεται το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από την πλευρά του ο Δρ. Φίλης σημειώνει πως η ενέργεια της ΔΟΕ και του κ. Μπαχ, «αποτελεί ύψιστη αναγνώριση στο δράμα ανθρώπων εκτοπισμένων από τις εστίες και τις χώρες τους». Η ΔΟΕ «αποφάσισε να εκφράσει με εμφατικό τρόπο την αλληλεγγύη της, κόντρα στις πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων απέναντι στους πρόσφυγες, σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία, όπου μαίνονται άνω των 20 συγκρούσεων ανά τον κόσμο, με πολλά καθεστώτα ασταθή και τις μετακινήσεις πληθυσμών υποχρεωτικές. Μέσα σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα, το ολυμπιακό κίνημα έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καλλιεργήσει συνθήκες εξομάλυνσης των αντιθέσεων, με οδηγό τις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
Κλείνοντας, o Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης υπογραμμίζει πως «συνυπογράφοντας τη Διακήρυξη της 20ης Απριλίου της Αρχαίας Ολυμπίας, σας καλούμε όλους να σκεφτείτε και να φανταστείτε έναν κόσμο με λιγότερες συγκρούσεις, με λιγότερο θρησκευτικό και πολιτικό φονταμενταλισμό και κενό φανατισμό, ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή, που αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες πολέμων, που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνον να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να παλέψουν και για την ίδια την επιβίωσή τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειαζόμαστε συντονισμένες δράσεις και ευρύτερες συνέργειες μεταξύ όλων εκείνων που μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία συνθηκών Ειρήνης».
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός και μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος. Μαζί με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το Κέντρο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μετατρέποντας τη δέσμευση του Ολυμπιακού Κινήματος για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, σε απτή δράση. Εργάζεται με στόχο την προώθηση των ολυμπιακών ιδεωδών, την εφαρμογή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωση σε παγκόσμιο επίπεδο της ειρήνης, της κατανόησης και της συναδέλφωσης των λαών.
Απώτερος στόχος του είναι η κουλτούρα και τα ιδανικά της Εκεχειρίας, του Ολυμπισμού και της Ειρήνης να μην αναβιώνουν μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε δύο χρόνια (Θερινοί και Χειμερινοί Αγώνες), αλλά να καταστήσει την Εκεχειρία κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων.
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αναπτύσσει δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής και παγκόσμιας εμβέλειας που στοχεύουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης, μέσα από την προώθηση των ιδεωδών του Ολυμπισμού και τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου στήριξης για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ