11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ

Η Ουγκάντα αποχαιρετά τη Ρεμπέκα Τσεπτέγκι

Η Ουγκάντα αποχαιρετά τη Ρεμπέκα Τσεπτέγκι Facebook Twitter
0

Η Ουγκάντα αποχαιρετά σήμερα τη Ρεμπέκα Τσεπτέγκι, την αθλήτρια που έχασε τη ζωή της σε τραγικές συνθήκες όταν ο σύντροφός της την περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε την 1η Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ο θάνατος της 33χρονης δρομέα, Ρεμπέκα Τσεπτέγκι, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πλήθος αφιερωμάτων, καθώς υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Ο δράστης και σύντροφός της, Ντίξον Ντιέμα Μαράνγκα, τραυματίστηκε επίσης σοβαρά και κατέληξε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

Οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν αυτή τη νέα γυναικοκτονία, προσθέτοντας τη Ρεμπέκα Τσεπτέγκι στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στην Κένυα, όπου δύο άλλες αθλήτριες, η Ανιές Τίροπ και η Νταμάρις Μούτουα, δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους από το 2021.

Την Παρασκευή, συγγενείς και φίλοι της Τσεπτέγκι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ελντορέτ, στην κοιλάδα Ριφτ, κοντά στο σπίτι της, για να την τιμήσουν γύρω από το φέρετρό της.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην σύζυγός της, Σάιμον Αγιέκο, με τον οποίο είχε αποκτήσει δύο κόρες. «Ως πατέρας, ήταν πολύ δύσκολο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν είχε ακόμα βρει τον τρόπο να ανακοινώσει στα παιδιά τους τον θάνατο της μητέρας τους. «Σιγά-σιγά θα τους πούμε την αλήθεια», είπε συγκινημένος.

Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι, λοχίας του στρατού της Ουγκάντα, θα ταφεί με στρατιωτικές τιμές, όπως δήλωσε η Μπεατρίς Αγικόρου, γενική γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγκάντα.

Δεκάδες αθλητές ταξίδεψαν στο μικρό χωριό για να παρακολουθήσουν την κηδεία και να αποτίσουν φόρο τιμής στη γυναίκα που κατέκτησε την 44η θέση στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στις 11 Αυγούστου.

«Συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του στίβου μέχρι τις τελευταίες της στιγμές», δήλωσε ο Άλεξ Μαλίγκα, ο προπονητής της από την εφηβική της ηλικία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κόρες της Τσεπτέγκι ήταν μάρτυρες της επίθεσης. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Μαράνγκα είχε εισβάλει στο σπίτι της αθλήτριας ενώ εκείνη βρισκόταν στην εκκλησία με τα παιδιά της.

Η οικογένεια της εκλιπούσας ισχυρίζεται ότι το ζευγάρι είχε έρθει σε ρήξη για το ακίνητο όπου έμενε η Ρεμπέκα με την αδελφή και τις κόρες της. «Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο η σχέση τους είχε επιδεινωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μωυσής Κιψίρο, κουνιάδος της Τσεπτέγκι. «Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοια ένταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι προπονούνταν μαζί με την αδερφή της συζύγου του στο Μπούκβο.

Η βάναυση αυτή δολοφονία έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο αυτό που οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ως «επιδημία γυναικοκτονίας» στην Κένυα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο το 2022 καταγράφηκαν 725 περιπτώσεις γυναικοκτονίας στη χώρα.

Μια έκθεση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κένυας, που κυκλοφόρησε το επόμενο έτος, έδειξε ότι το 34% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών.

Αθλητισμός
0

11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

Αθλητισμός / Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

«Αυτό το πανό ανέβηκε εν αγνοία της διοίκησης του Παναθηναϊκού», λέει ο Αταμάν σύμφωνα με το Haber Global και προσθέτει ότι «η διοίκηση του συλλόγου είναι επίσης πολύ θυμωμένη με αυτήν την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM