Η Αυστραλία δημοσίευσε μια συλλογική δήλωση των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας που επικρίνουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.
Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση.
Στο βίντεο οι ποδοσφαιριστές επικρίνουν τη συμπεριφορά της οικοδέσποινας χώρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου προς τους μετανάστες εργάτες και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Η ομοσπονδία εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί πόσο υπέφεραν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές του.
Η Αυστραλία θα παίξει στο τουρνουά του Κατάρ, που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.
Το βίντεο, στο οποίο συμμετέχουν 16 ποδοσφαιριστές, ζητά «αποτελεσματική λύση» για τους μετανάστες εργαζόμενους και την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Οι 16 παίκτες της Αυστραλίας που συμμετέχουν στο βίντεο περιλαμβάνουν τον αρχηγό Mat Ryan, τον αμυντικό της Sunderland, Bailey Wright, τον Kye Rowles της Hearts και τον Alex Wilkinson, τον πρόεδρο της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που εκπροσώπησε για τελευταία φορά τους Socceroos το 2015.
«Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν είναι εύκολη και δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις», λένε οι παίκτες.
«Στεκόμαστε στο πλευρό της FIFPro, του Building and Wood Workers International και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, επιδιώκοντας να ενσωματώσουμε μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε μια μόνιμη κληρονομιά στο Κατάρ.
»Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κέντρου πόρων μεταναστών, αποτελεσματική λύση για όσους έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους και την αποποινικοποίηση όλων των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
«Αυτά είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να παραχωρηθούν σε όλους ώστε να εξασφαλίζουν τη συνεχή πρόοδο στο Κατάρ και την (παραχώρηση) μιας κληρονομιάς που ξεπερνά το τελευταίο σφύριγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022».
Στο μήνυμα, οι παίκτες αναγνωρίζουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του συστήματος «kafala» - το οποίο επέτρεπε στους εργοδότες να αφαιρούν τα διαβατήρια των εργαζομένων και να τους εμποδίζουν να φύγουν από τη χώρα - ωστόσο ανέφεραν ότι αυτές εφαρμόστηκαν με ασυνέπεια.
Η δήλωση από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναφέρεται επίσης στους νόμους του Κατάρ για τις σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η ομοφυλοφιλία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο στο Κατάρ. Ο αμυντικός της ομάδας της Adelaide United, Τζόσουα Καβάλο, είναι ο μόνος επί του παρόντος ενεργός ποδοσφαιριστής κορυφαίας κατηγορίας που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος.
«Ως το πιο πολυπολιτισμικό, ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς άθλημα στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και να είναι ο αυθεντικός εαυτός του», ανέφερε η δήλωση.
«Ενώ αναγνωρίζουμε τα υψηλότερα επίπεδα διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από τον Σεΐχη του Κατάρ και τον Πρόεδρο της FIFA ότι οι οπαδοί της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα είναι ευπρόσδεκτοι με ασφάλεια στο Κατάρ, ελπίζουμε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί και πέρα από το τουρνουά»
Ο Βρετανός αγωνιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ Peter Tatchell, δήλωσε πως «Οι αστέρες του ποδοσφαίρου της Αυστραλίας πρωτοστατούν. Επικροτώ τη δήλωσή τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των μεταναστών εργαζομένων...
»Ελπίζω πως και κάθε άλλη εθνική ομάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους και ότι όλοι οι αρχηγοί των ομάδων θα αφιερώνουν 30 δευτερόλεπτα σε κάθε συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, των γυναικών και των μεταναστών εργαζομένων».
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση των ξένων εργατών στο Κατάρ και τον αριθμό που πέθαναν εκεί.
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν στο Κατάρ από τότε που ανέλαβε την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ είπε ότι πρόκειται για παραπλανητικό αριθμό, καθώς δεν ήταν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν από άτομα που εργάζονταν σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η κυβέρνηση είπε ότι τα αρχεία ατυχημάτων της έδειξαν ότι μεταξύ 2014 και 2020, υπήρξαν 37 θάνατοι μεταξύ εργατών σε εργοτάξια γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο τρεις από τους οποίους αφορούσαν «εργασίες».
Σημειώνεται δε, ότι παίκτες από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, θα φορούν περιβραχιόνια «One Love» για να διαμαρτυρηθούν για τους νόμους του Κατάρ σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
A message from the Socceroos. pic.twitter.com/Sd2R6ej8kK
— Socceroos (@Socceroos) October 26, 2022
Με πληροφορίες του BBC