Παραολυμπιακοί Αγώνες: Βρήκε κρεβάτι ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο - Η σπάνια νόσος του Ιρανού Μορτέζα

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Βρήκε κρεβάτι ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο - Η σπάνια νόσος του Ιρανού Μορτέζα Facebook Twitter
0

Η ζωή φαίνεται πως δεν είναι εύκολη για τον δεύτερο ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο 36χρονος Μορτέζα Μεχρζαντσελακτζελάνι, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ καθιστής πετοσφαίρισης ανδρών του Ιράν, μέχρι πριν δύο μέρες δεν είχε κατάλληλο κρεβάτι για να κοιμηθεί στο Παραολυμπιακό χωριό και κοιμόταν στο πάτωμα.

Ο Ιρανός αθλητής, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Μορτέζα Μεχρζάντ, έχει ύψος 2.46 μ. και είναι ο ψηλότερος άνθρωπος στο Ιράν, ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο ψηλότερος παραολυμπιονίκης στην ιστορία. Ο Μορτέζα Μεχρζάντ είναι δύο φορές παραολυμπιακός πρωταθλητής στο βόλεϊ καθιστών και στοχεύει να κάνει χατ τρικ χρυσών μεταλλίων στη γαλλική πρωτεύουσα. Όμως, αν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει να υπάρχει το κατάλληλο κρεβάτι για τον αθλητή, δεν συνέβη το ίδιο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προπονητή του. Ο προπονητής του Ιρανού αθλητή τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Olympics.com. πως η έλλειψη ειδικού κρεβατιού δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Μεχρζάντ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι προσηλωμένος στον στόχο του.

Ο Μορτέζα Μεχρζάντ είναι ο ψηλότερος παραολυμπιονίκης στον κόσμο

«Αυτός δεν έχει ένα ειδικό κρεβάτι, αλλά έχει τον πιο σημαντικό στόχο στο μυαλό του. Δεν τον απασχολεί αν κοιμάται στο πάτωμα ή αν δεν έχει αρκετό φαγητό. Με κάθε τρόπο, έχει στο μυαλό του να γίνει πρωταθλητής», δήλωσε ο προπονητής Χαντί Ρεζαϊγαρκάνι. Ένα χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι το όνειρο του 36χρονου αθλητή από το Ιράν, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο και κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο.

Ο αθλητής, που θεωρείται ο καλύτερος σκόρερ της εθνικής ομάδας βόλεϊ καθιστής πετοσφαίρισης του Ιράν, κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Ο Μορτέζα Μεχρζάντ είναι ο ψηλότερος παραολυμπιακός αθλητής στον κόσμο. Ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Τούρκος Σουλτάν Κοσέν, ο οποίος έχει ύψος 2.52 μ.

«Ο αθλητής έχει πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άνεσή του», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024»

Μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, η οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως, πριν την έναρξη των Αγώνων, μετά από αίτημα της ιρανικής επιτροπής, είχαν προστεθεί δύο επεκτάσεις σε κρεβάτι για τον Μορτέζα Μεχρζάντ. «Μια τρίτη επέκταση ζητήθηκε από την Ιρανική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία τους παρασχέθηκε, επίσης», αναφέρει η δήλωση της οργανωτικής επιτροπής και συμπληρώνει: «Το Παρίσι 2024 βρίσκεται σε επαφή με την Ιρανική Παραολυμπιακή Επιτροπή και ο αθλητής έχει πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άνεσή του».

Τον Μεχρζάντ ανακάλυψε το 2011 ο σημερινός προπονητής του Χαντί Ρεζαϊγαρκάνι όταν τον είδε να μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή σε ριάλιτι σόου της ιρανικής τηλεόρασης. Ο Μεχρζάντ γεννήθηκε με μια σπάνια ενδοκρινική νόσο που ονομάζεται μεγαλακρία ή ακρομεγαλία, η οποία προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη των άκρων και την αύξηση του μεγέθους των χαρακτηριστικών του προσώπου. Όμως, εκτός αυτού, τα προβληματα της υγείας του χειροτέρεψαν όταν σε εφηβική ηλικία, μετά από ατύχημα με ποδήλατο, τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη και σταμάτησε η ανάπτυξη του δεξιού ποδιού του. Το δεξί του πόδι είναι σήμερα 15 εκ. πιο κοντό από το αριστερό.

Ο 36χρονος αθλητής πέρασε πέντε χρόνια κλεισμένος στο σπίτι και συχνά χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην παραολυμπιακή επιτροπή του Ιράν το 2016: «Πριν αρχίσω να παίζω καθιστό βόλεϊ, οι άνθρωποι με κοίταζαν με ανοιχτό το στόμα. Αφού ασχολήθηκα με το άθλημα και κέρδισα χρυσό μετάλλιο στους παραολυμπιακούς, τώρα είναι ευχαριστημένοι που με συναντούν και βγάζουν selfies».

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM