Σαουδάραβες εξαγόρασαν τη Νιουκάστλ, παρά τις διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σαουδάραβες εξαγόρασαν τη Νιουκάστλ, παρά τις «φωνές» των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Υποστηρικτές της Νιουκάστλ πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας (Πηγή φωτό ΑP)
0

Η Νιουκάστλ πουλήθηκε σε κοινοπραξία με επικεφαλής Σαουδάραβες, έναντι 409 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η εξαγορά ναυάγησε πέρυσι, λόγω των ανησυχιών της Premier League ότι η συμμετοχή του δημόσιου ταμείου επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) στην κοινοπραξία θα σήμαινε ότι ηγεσία του βασιλείου θα διοικούσε ουσιαστικά τον σύλλογο. 

Το κρίσιμο βήμα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Premier League το PIF- το οποίο επιβλέπει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- ότι το κράτος δεν θα εμπλακεί στην καθημερινή λειτουργία της Νιουκάστλ. 

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου, Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ-Κασάμπι εκτιμάται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ ο Γιασί αλ-Ρουμαγιάν, ο επικεφαλής του ταμείου επενδύσεων, θα είναι ο πρόεδρος της Νιουκάστλ. 

«Η Premier League έχει λάβει νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει τη Νιουκάστλ», ανακοίνωσε η λίγκα σε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την εξαγορά. 

Η κοινοπραξία θα κατέχει το 80% του συλλόγου, το 10% πάει στους Βρετανούς δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες Σάιμον και Ντέιβιντ Ρούμπεν και το υπόλοιπο 10% περνά στην PCP Capital Partners της Αμάντα Στέιβλι, Βρετανίδα χρηματοοικονομική σύμβουλος που σε μεγάλο βαθμό έχει τη «βάση» της στο Ντουμπάι. 

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκάλεσε χαρά και ανακούφιση στους φιλάθλους της ομάδας- οι οποίοι πανηγύρισαν στο άκουσμα της συμφωνίας- αλλά η εξαγορά προκαλεί την αντίδραση των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτα από όλα της Διεθνούς Αμνηστίας, που εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιχειρεί να «ξεπλύνει» μέσω του αθλητισμού το φρικτό ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σε επιστολή προς την Premier League, η Διεθνής Αμνηστία έκανε αναφορά στις φυλακίσεις και τις παρενοχλήσεις ακτιβιστών, αλλά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. «Αντί να επιτρέψετε σε αυτούς που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μπουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο απλά επειδή έχουν βαθιές τσέπες, καλούμε την Premier League να αλλάξει τον έλεγχο για ιδιοκτήτες, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η οργάνωση μεταξύ άλλων, πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.  
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM