«Θα μπορούσα να γίνω ένας Μο Φάρα στο μποξ, αλλά η Βρετανία μού στέρησε την ευκαιρία» καταγγέλλει θύμα τράφικινγκ

‘I could have been a Mo Farah’: trafficked boxer denied his shot at Olympic glory by Home Office Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram/officialbilalfawaz
0

Το 2014 ο πυγμάχος Κέλβιν Μπιλάλ Φαγουάζ εκπλήρωσε τ΄όνειρό του να εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, επρόκειτο μόνο για μία λαμπρή στιγμή, σε μία διαδρομή γεμάτη εμπόδια.

Ο 34χρονος είχε πέσει θύμα τράφικινγκ ως ανήλικος και είχε μεταφερθεί στη Βρετανία. Παρότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναγνωρίσει το στάτους αυτό, δεν αποδεχόταν να του χορηγήσει βίζα γεγονός που τον κράτησε μακριά από τις διεθνείς οργανώσεις και μία ζωή γεμάτη τίτλους και πλούτη. 

Πάλευε για 16 χρόνια ώστε να λάβει τη βίζα, ωστόσο οι Αρχές αποτελούσαν μονίμως τροχοπέδη του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φαγουάζ μαζί με εκατομμύρια άλλους παρακολούθησε τη συνέντευξη του Σερ Μο Φάρα, ο οποίος αποκάλυψε την αλήθεια για την ταυτότητά του. Ο Ολυμπιονίκης δρομέας εκμυστηρεύτηκε πως είχε μεταφερθεί παράνομα στη χώρα από τη Σομαλία, με το όνομα ενός άλλου παιδιού, και αναγκάστηκε να εργάζεται ως υπηρέτης. 

Το αληθινό του όνομα, όπως είπε, είναι Χουσεΐν Αμντί Καχίν και από παιδί ζει με ψεύτικη ταυτότητα. Και ενώ η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε πως η υπηκοότητα του Φάρα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο - μετά τις αποκαλύψεις - δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όσον αφορά στην περίπτωση του πυγμάχου. 

«Παρακολουθώντας τον Μο Φάρα να αποκαλύπτει τη δοκιμασία της εμπορίας ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα έφερε στην επιφάνεια πολύ πόνο» παραδέχθηκε ο 34χρονος. «Είναι αδύνατο να μην συγκρίνω τις ζωές μας και να μην αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εάν μού είχαν δοθεί οι ίδιες ευκαιρίες με εκείνον». 

Καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, ο Φαγουάζ ζει σε μία μετέωρη κατάσταση. Δεν μπορεί να εργαστεί στο εξωτερικό, ενώ έχω συλληφθεί δύο φορές και έχει οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Κινδύνευσε να απελαθεί στη Νιγηρία, από όπου κατάγεται, αλλά ακόμα και αυτό είναι αδύνατο καθώς η χώρα δεν τον αναγνωρίζει ως πολίτη της και δεν του χορηγεί την υπηκοότητα και διαβατήριο.

«Το τραύμα της εμπορίας και της εκμετάλλευσης δεν φεύγει, ζει μαζί σου κάθε μέρα» είπε. «Ο Μο Φάρα είναι ένας θρύλος του αθλητισμού, αλλά είδα το δικό μου ταλέντο να χαραμίζεται και την ευκαιρία μου να γίνω Ολυμπιονίκης να χάνεται. Παρόλο που το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποδεχτεί ότι ήμουν θύμα εμπορίας παιδιών, μου έχουν αρνηθεί ανελέητα την ευκαιρία να χτίσω μια ζωή και να αγωνιστώ στο άθλημα που αγαπώ». 

Όταν δραπέτευσε από τους εκμεταλλευτές του και τούς κατήγγειλε στις Αρχές, ο Φαγουάζ βρήκε τον σκοπό της ζωής του στο μποξ. Παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να χτίσει όνομα στον χώρο και να ξεχωρίσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. 

Με την πάροδο των ετών, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου έχουν επιχειρήσει να στηρίξουν την προσπάθειά του να πάρει βίζα, αλλά οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Μάλιστα, το 2014 του είχε προταθεί επαγγελματικό συμβόλαιο αξίας 230.000 λιρών, αλλά δεν κατάφερε να υπογράψει γιατί το υπουργείο αρνήθηκε, ξανά, να τακτοποιήσει την υπόθεσή του. 

Το 2020, κατάφερε, επιτέλους, να πάρει μία βίζα 30 μηνών και υπέγραψε με την MTK Global, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκπροσώπησης μποξέρ. Είχε δύο επαγγελματικούς αγώνες, στους οποίους κέρδισε, αλλά η εταιρεία έκλεισε λόγω κυρώσεων στον συνιδρυτή της, ο οποίος ήταν ύποπτος για εγκληματικές πράξεις. 

Έχοντας φτάσει στα 34, η προσπάθειά του να κάνει καριέρα στον χώρο είναι σχεδόν αδύνατη καθώς θεωρείται πολύ μεγάλος. 

«Ακόμα παλεύω με το υπουργείο Εσωτερικών για να παραμείνω εδώ μετά τους 30 μήνες και δεν μου παρέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψω στο εξωτερικό, όπου μου δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστώ επαγγελματικά». 

«Δεν μπορούν να με απελάσουν στη Νιγηρία γιατί η κυβέρνηση εκεί δεν αναγνωρίζει την υπηκοότητά μου, άρα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνουν. Είμαι μέσα στη φτώχεια, το μέλλον μου είναι αβέβαιο και όλα αυτά για κάτι που μου συνέβη όταν ήμουν παιδί και δεν μπορούσα να ελέγξω». 

Η δική του εμπειρία, όπως είπε, είναι ίδια με πολλά άλλα παιδιά-θύματα τράφικινγκ στη Βρετανία, που περνούν χρόνια πασχίζοντας να πείσουν τις Αρχές για να λάβουν άδειες εργασίας και βίζες. 

«Η εμπειρία μου δείχνει πως εάν ο Μο Φάρα δεν ήταν ο εθνικός θησαυρός που είναι και δεν είχε κατακτήσει αυτά που έχει κατακτήσει, μπορεί να τον είχαν συλλάβει και απελάσει. Με πονάει που βλέπω τη ζωή να περνάει και το ταλέντο, που μου δόθηκε, να χάνεται. Τ΄ονειρό μου ήταν να εκπροσωπήσω τη Μεγάλη και μου το έχουν στερήσει».

Με πληροφορίες από Gaurdian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Αθλητισμός / Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Ο Ισπανός θρύλος του τένις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 23 χρόνια σπουδαίας καριέρας στα κορτ και συνολικά 22 τίτλους Grand Slam
LIFO NEWSROOM
Nations League: Ελλάδα - Αγγλία 0-0 (α' ημίχρονο)

Αθλητισμός / Nations League: Δεν τα κατάφερε η Εθνική - Ήττα 0-3 από την Αγγλία

Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Γουότκινς άνοιξε το σκορ για την Αγγλία - Στο 78' σουτ του Μπέλιγχαμ χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια στην πλάτη του πεσμένου Βλαχοδήμου και μπήκε στα δίχτυα - Στο 83' ο Τζόουνς με φανταστικό τακουνάκι έκανε το 0-3
LIFO NEWSROOM