Έρευνα του Χάρβαρντ καταρρίπτει το μύθο της ήπιας κλιματικής αλλαγής και προκαλεί ανησυχία

Έρευνα του Χάρβαρντ καταρρίπτει το μύθο της ήπιας κλιματικής αλλαγής και προκαλεί ανησυχία Facebook Twitter
0

Το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα στην κλιματική επιστήμη - ταυτόχρονα όμως και ένα από τα πιο δύσκολα προς απάντηση. Και η αντιπαράθεση των επιστημόνων συνεχίζεται.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι τα κλιματικά μοντέλα είναι πιθανό να προβλέπουν μία μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και ότι η κλιματική αλλαγή ίσως δεν αποδειχθεί τόσο σοβαρή.

Μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», όμως, έρχεται να διαψεύσει αυτές τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι μάλλον σωστά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες δεν αντανακλά πλήρως την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, καθώς επίσης και πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό ν' αποδειχθεί πολύ χειρότερη απ' όσο πιστεύουμε.

Ο ρυθμός μεταβολής της θερμοκρασίας διαιρεμένης με τον κλιματικό εξαναγκασμό ονομάζεται κλιματική ευαισθησία και θεωρείται η πιο σημαντική κλίμακα μέτρησης της κλιματικής αλλαγής.

Τα μοντέλα των υπολογιστών έχουν δείξει εδώ και καιρό ένα υψηλό επίπεδο «ευαισθησίας» που φτάνει μέχρι και τους 4,5 βαθμούς κελσίου αν διπλασιαστεί η ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με την κλιματική ευαισθησία που βασίζονται σε ιστορικά αρχεία θερμοκρασιών από τον προηγούμενο αιώνα αμφισβητούν τις μετρήσεις και υποστηρίζουν αντίθετα ότι μέση θερμοκρασία του πλανήτη ίσως να μην υπερβεί τους 3 βαθμούς κελσίου. Θεωρητικά, μία τέτοια μικρή αύξηση μπορεί και να σήμαινε ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να παραμείνει ασφαλής με χαμηλότερες περικοπές στις εκπομπές ρύπων, κάτι που είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί.

Η νέα αυτή έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί ταυτόχρονα κλιματικά μοντέλα αλλά και παλαιοκλιματικά δεδομένα από θερμότερες περιόδους του πλανήτη, δείχνει ότι από μόνες τους οι ιστορικές μετρήσεις δεν αποτυπώνουν την αργή υπερθέρμανση των ωκεανών που σημειώνεται εδώ και δεκαετίες ή αιώνες, από την εποχή δηλαδή που το διοξείδιο του άνθρακα άρχισε να συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα.

«Η ελπίδα ήταν η κλιματική ευαισθησία να είναι χαμηλότερη και η Γη να μην υπερθερμανθεί τόσο πολύ» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Cristian Proistosescu. «Υπήρχε αυτό το κύμα αισιοδοξίας».

«Το ανησυχητικό κομμάτι είναι πως όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας στο μέλλον», εξήγησε ο Proistosescu.

Μάλιστα, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη, αφού η έρευνα του Proistosescu καταδεικνύει ότι η κλιματική ευαισθησία είναι πιθανό να φτάσει ακόμη και τους 6 βαθμούς κελσίου.

Ο καθηγητής Bill Collins του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, o οποίος δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα, δήλωσε στη Guardian: «Ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να είμαστε τυχεροί και να αποφύγουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα σε περίπτωση που το κλίμα δεν είναι τόσο ευαίσθητο στους ρύπους του CO2. Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο».

Με βάση την έρευνα του Χάρβαρντ το ανώτατο όριο των 4,5 βαθμών κελσίου είναι πέρα για πέρα αληθινό και δείχνει ότι η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών δεν μπορεί να ανασχεθεί.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανό να αυξηθεί από 2,6 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν ελαττωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Με πληροφορίες από Guardian και Washington Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM