Η Αμερική ήταν πάντα πρωτοπόρος στο θέμα τηςτεχνολογίας παρουσιάζοντας συσκευές που επηρέασαν τον υπόλοιπο κόσμο και άλλαξαν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Αναμφίβολα η συσκευή που μας ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εξακολουθεί να κυριαρχεί σε κάθε σπίτι είναι η τηλεόραση.
Η δεκαετία του 50 χαρακτηρίζεται από τη διάδοση της τηλεοπτική εικόνας και την καθιέρωσή της σε κάθε σπίτι της Αμερικής (και λίγο αργότερα σε κάθε σπίτι του Δυτικού κόσμου). Το 1952 η τηλεόραση μετέδωσε για πρώτη φορά τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων ζωντανά από την Φιλαδέλφεια σε όλο το υπόλοιπο έθνος. Η σημαντικότητα αυτής της εξέλιξης ήταν τεράστια καθώς ο μέσος Αμερικανός μπορούσε να γνωρίζει αμέσως πως ο Eisenhower και Stevenson έθεταν υποψηφιότητα για την Προεδρία ο ένας απέναντι στον άλλον. Το τηλεοπτικό σήμα που πλέον μπορούσε να φτάσει και το πιο απομακρυσμένο νοικοκυριό είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να αρθεί κάθε έννοια απομόνωσης των Αμερικάνων πολιτών και έδειχνε ξεκάθαρα πως #cuttypaizei με αυτό το νέο μέσο.
Το γεγονός ότι όλοι μπορούσαν να παρακολουθούν ένα σημαντικό πολιτικό ή αθλητικό γεγονός ήταν η βάση για την δημιουργία μιας “κοινής εμπειρίας”. Έρευνες που διεξάγονταν μετά από μια σημαντική μετάδοση έδειχναν πως όλοι μιλούσαν για το ίδιο θέμα κι αυτό ήταν η βάση του κοινωνικού διαλόγου. Η εξέλιξη της τηλεόρασης σε ένα φτηνό και προσιτό μέσο διασκέδασης συνέβαλε στην ταξική ισότητα των ανθρώπων μιας κοινωνίας που βρισκόταν σε οικονομική διαστρωμάτωση. Έτσι η λαϊκή κουλτούρα της Αμερικής ήταν τηλεοπτική και προσβάσιμη από όλους. Αυτή την urban κουλτούρα συναντάμε συχνά και σήμερα σε διάφορα ρετρό μαγαζιά της Αθήνας που ζωντανεύουν την δεκαετία του 50 μέσα από την αισθητική, τη μουσική, τη διακόσμηση και μας καλούν να τα ανακαλύψουμε στον χάρτη του urbanadventures.gr. Εκεί το ρετρό είναι πιο σύγχρονο από ποτέ και οι προηγούμενες δεκαετίες αναδεικνύουν τις καλύτερες στιγμές τους.
Ειδικά τα 50s χαρακτηρίζονται ως η Χρυσή Εποχή της τηλεόρασης και η επίδραση αυτού του νέου μέσου στην Αμερικανική (αλλά και στην παγκόσμια κουλτούρα) ήταν τεράστια. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την περίοδο οι παραγωγοί διασκεύαζαν για την τηλεόραση ακόμα και κλασικά έργα του Μπρόντγουεϊ ώστε να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό. Μέσα στη δεκαετία του 50 τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν τη δική τους τηλεόραση και όσοι δεν είχαν, έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν. Παιχνίδια ερωτήσεων όπως το "The $64,000 Question”, σειρές μυστηρίου όπως το “Alfred Hitchcock presents” αλλά και κωμικά shows όπως αυτό του Ernie Kovacs έκαναν τεράστια επιτυχία και είχαν δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας τα reality shows άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και σειρές όπως το Candid Camera έδιναν μια διαφορετική μορφή στον τηλεοπτικό χρόνο. Έτσι ό,τι κι αν ζητούσε ο καθένας μπορούσε να το βρει στον τηλεοπτικό του δέκτη αφού ήταν σίγουρο πως #cutyypaizei για το γούστο του καθένα. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του 1950 η ασπρόμαυρη τηλεόραση αντικαταστάθηκε από την έγχρωμη δημιουργώντας υστερία για την απόκτησή της ενώ αργότερα το remote control άλλαξε τη σχέση του μέσου Αμερικανού με την τηλεόραση αλλά και με τον καναπέ του.
Αν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την ανακάλυψη της τηλεόρασης αλλά και την επίδρασή της στο μέσο τηλεθεατή με κάποια σύγχρονη ανακάλυψη αυτή θα ήταν το internet. Άλλωστε, και στις δύο περιπτώσεις εγείρονται ίδιες συζητήσεις σχετικά με το πόσο συμβάλλουν στην απομόνωση του ανθρώπου και την απουσία διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικών στιγμών εκτός (αλλά και εντός σπιτιού). Το facebook έχει δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα με χρήστες που ενημερώνονται, ψυχαγωγούνται αλλά και επικοινωνούν μέσα από το μέσο αυτό. Η δεκαετία του 50 επιστρέφει 60 χρόνια μετά για να αναδείξει μια νέα γενιά ανθρώπων που έχουν internet και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που κάποιες φορές γίνεται εθιστικός.
Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης που μας πληροφορεί αλλά και μας ψυχαγωγεί με σωστή χρήση. Άλλωστε το urbanadventures.gr συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία: χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία για να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και τις δεκαετίες που σημάδεψαν το δικό μας παρόν. Με ένα Cutty Sark στο χέρι και έναν υπολογιστή μπορούμε να μπούμε στη χρονομηχανή του urbanadventures.gr και να ζήσουμε την μαγεία της ρετρό κουλτούρας άλλων εποχών. Κι όταν μιλάμε για ρετρό είναι σίγουρο πως πάντα #cuttypaizei που θα μας ενδιαφέρει.
σχόλια