Νέα έρευνα: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εμβόλια Pfizer and AstraZeneca

Νέα έρευνα: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εμβόλια Pfizer and AstraZeneca Facebook Twitter
Αποτελεσματικά μετά τις δύο δόσεις δύο εμβόλια κατά της ινδικής μετάλλαξης - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Oxford αποδεικνύονται σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού όσο και κατά της βρετανικής παραλλαγής, σύμφωνα με μια μελέτη των υγειονομικών αρχών στην Αγγλία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβερνητική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (Public Health England - PHE).

Σύμφωνα με τη μελέτη της PHE, η οποία διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Απριλίου και 16 Μαΐου, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητας κατά της βρετανικής παραλλαγής.

Κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της μελέτης, το εμβόλιο AstraZeneca βρέθηκε 60% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με 66% κατά της βρετανικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ χαιρέτισε αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα», τα οποία έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία της εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας για την προστασία από ένα ξέσπασμα της ινδικής παραλλαγής που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση του σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων.

«Είμαι όλο και πιο σίγουρος πως είμαστε στο σωστό δρόμο καθώς τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως το εμβόλιο μετά τις δύο δόσεις λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά (κατά της ινδικής μετάλλαξης)» σημείωσε ο ίδιος. 

Για να σταματήσει η αυξητική διασπορά της ινδικής παραλλαγής B.1.617.2 , η οποία υπάρχει κίνδυνος να γίνει «κυρίαρχη» στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ των δύο δόσεων ενός εμβολίου (έως και τρεις μήνες) μειώθηκε σε οκτώ εβδομάδες για άτομα άνω των 50 ετών και στις πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ η διεξαγωγή τεστ εντατικοποιήθηκε σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί (ειδικά στη βορειοδυτική Αγγλία και σε τμήματα του Λονδίνου).

Τα δύο εμβόλια που μελετήθηκαν βρέθηκαν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή τρεις εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σε σύγκριση με περίπου 50% κατά της βρετανικής παραλλαγής, σύμφωνα με την PHE.

Σύμφωνα με στοιχεία της PHE, τουλάχιστον 2.889 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή στην Αγγλία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 18 Μαΐου. Από αυτούς, 104 επισκέφτηκαν τα επείγοντα σε νοσοκομεία, 31 νοσηλεύτηκαν και έξι πέθαναν.

«Δύο δόσεις του ενός ή του άλλου εμβολίου παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της συμπτωματικής νόσου της παραλλαγής Β.1.617.2», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής ανοσοποίησης της PHE. «Αναμένουμε ότι τα εμβόλια θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτων», πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 127.000 θανάτους, περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες έχουν λάβει μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 και περισσότεροι από 4 στους 10 και τις δύο δόσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM