Νέα μελέτη: Το κοινό κρυολόγημα ίσως προσφέρει κάποια ανοσία έναντι της Covid-19

Covid-19: Common cold may give some protection, study suggests Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay
0

Οι φυσικές άμυνες απέναντι στο κοινό κρυολόγημα ίσως μπορούν να προσφέρουν κάποια προστασία κατά της Covid-19, υποστηρίζεται σε νέα έρευνα. 


Η μικρής κλίμακας μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, βασίστηκε σε δείγμα 52 ατόμων που ζούσαν με κάποιον που μόλις είχε νοσήσει με κορωνοϊό. 

Όσοι είχαν αναπτύξει «τράπεζα μνήμης» συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων μετά από κρυολόγημα, εμφανίζονταν λιγότερο επιρρεπείς να κολλήσουν κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί επαρκή άμυνα, γι'αυτό και τα εμβόλια παραμένουν κομβικής σημασίας κατά της πανδημίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ευρήματα αυτά μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη γνώση για το πώς κινητοποιείται και αμύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε απειλή. 

Η Covid-19 προκαλείται από ένα τύπο κορωνοϊού και κάποια κρυολογήματα προκαλούνται από άλλους κορωνοϊούς, οπότε οι επιστήμονες γενικώς εξετάζουν το ενδεχόμενο αν η ανοσία απέναντι σε έναν ιό βοηθάει και σε άλλους

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» να πιστέψει κανείς πως όσοι προσφάτως πέρασαν κρυολόγημα, αυτομάτως θεωρούνται προστατευμένοι έναντι τις Covid-19. 

H ομάδα του Imperial College του Λονδίνου φιλοδοξεί να κατανοήσει πληρέστερα το πώς κάποιοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Covid αφού έχουν εκτεθεί στον ιό και άλλοι όχι. 

Τα T-cells στο επίκεντρο

Εστίασαν τη μελέτη τους στο κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, τα T-cells, εκ των οποίων κάποια εξουδετερώνουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί - για παράδειγμα από ένα κρυολόγημα. 


Όταν το κρύωμα αυτό παρέρχεται, κάποια από αυτά τα λεμφικά κύτταρα παραμένουν στο σώμα ως «τράπεζα μνήμης», έτοιμα να αμυνθούν στην επόμενη απειλή. 

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ερευνητές μελέτησαν 52 ανθρώπους που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά ζούσαν με άλλους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19. 

Οι μισοί από αυτούς κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια 28ήμερης ερευνητικής περιόδου, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.


Το ένα τρίτο όσων δεν κόλλησαν Covid, διαπιστώθηκε πως είχε υψηλά επίπεδα των συγκεκριμένων κυττάρων στο αίμα τους, τα οποία είναι πιθανό να αναπτύχθηκαν όταν το σώμα μολύνθηκε με άλλον συγγενή κορωνοϊό -όπως το κοινό κρυολόγημα- λένε οι επιστήμονες. 


Οι ερευνητές λαμβάνουν υπ'όψιν τους κι άλλες παραμέτρους -όπως τον εξαερισμό ή πόσο στενή ήταν η επαφή των μελών- που ενδέχεται να επηρέασαν τη νόσηση. 


Όπως σημείωσε ο δρ Σάιμον Κλαρκ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, παρότι επρόκειτο για σχετικά μικρή μελέτη, τα ευρήματά της ενίσχυσαν την κατανόησή μας στο πώς πολεμά το ανοσοποιητικό σύστημα τον ιό και ίσως συμβάλλουν στα μελλοντικά εμβόλια. 


«Τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να υπερ-ερμηνευτούν. Φαίνεται απίθανο όλοι όσοι έχουν πεθάνει ή πέρασαν σοβαρότερη λοίμωξη, να μην είχαν ποτέ ένα κρυολόγημα ν ποτέ κρυολόγημα που προκλήθηκε από κορωνοϊό. Και θα ήταν σοβαρό λάθος να πιστέψει κανείς πως όποιος πέρασε προσφάτως κρυολόγημα, είναι προστατευμένος έναντι της Covid-19, καθώς οι κορωνοϊοί αντιστοιχούν μόλις στο 10-15% των κρυολογημάτων» προσθέτει ο ίδιος. 


Με πληροφορίες από BBC
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM